Negyven százalékkal emelnék a PB-palackok ellenőrzési díjait

Vágólapra másolva!
A nagynyomású berendezések ellenőrzési díjai közel 40 százalékos növelését tervezi a Műszaki Biztonsági Főfelügyelet (MBF), illetve egy "megerősített" ellenőrző apparátus létrehozását. A lépés a szakma szerint például a PB drágulásával járhat. A főfelügyelet úgy látja, hogy öt éve nem változtak díjaik, másrészt a 40 százalékos átlagnak csupán töredéke - palackonként egy forint - jelentkezne a végfogyasztói árakban.
Vágólapra másolva!

Új díjtételeket szeretne bevezetni az MBF tervezete a nyomás alatt működő berendezésekre. Ez utóbbiak közé tartozik 35 ezer edény, 15 ezer kazán, ezek csővezetékei, szerelvényei, valamint 7,3 millió (ebből 6,3 millió PB-) palack. Néhány példa az engedélyeztetési eljárás tervezett összegeire: egy-egy új gázpalack behozatali eljárásának ára 21,8 ezer forint lenne, a palackok típusengedélye sorozatonként 40 ezer. A díjtételek emelése átlagosan negyvenszázalékos. Eredetileg idén januártól nőttek volna a díjak, ám a két döntéshozó, a Gazdasági Minisztérium (GM, az MBF felügyelő szerve), illetve a Pénzügyminisztérium a főfelügyelet kérését nem hagyta jóvá.

A díjnövelés 67 százalékkal emelné az MBF alaptevékenységi árbevételét, 429 millióról 719 millióra. Igaz, 1996-hoz viszonyítva, merthogy 1997 óta nem változott a díj. Ugyanakkor egy új szervezeti felállás jönne létre. A mai gyakorlattal ellentétben - az érintett cégek vizsgálják a minőséget, és felelősséget vállalnak - a jövőben a főfelügyeleté lenne ez a jog. Azaz például a PB-gázpalackok esetében a helyiség, a szakértő és a mérőeszköz a cégé lenne, ám a főfelügyelet embere lenne jogosult a hatósági jóváhagyásra, megkettőzve így az apparátust.

Ellentmond a tervezet az Európai Unió szabályozásának, s ezen kifogást az érintett cégek külföldi tulajdonosai is megerősítették. A tervezet elfogadásakor legfeljebb az EU-belépésig maradhatna érvényben, a Magyar PB-Gázipari Egyesület ezért azt javasolja, hogy váljék külön a hatósági felügyelet, valamint a vizsgálati és tanúsító tevékenység. A hatóságot finanszírozza a költségvetés, a vizsgáló és tanúsító tevékenység pedig kerüljön versenyhelyzetbe hozott szervezetekhez, ahogyan azt a minőségtanúsításról szóló törvény is előírja. Kifogásait az egyesület többször jelezte a gazdasági tárcának. Különösen azt róják fel, hogy az ágazat cégei néhány kivétellel veszteségesek, nehezen tűrnek ezért bármely árnövelési kísérletet. Ehhez járul, hogy becsléseik szerint az MBF költségeinek felét a PB-ipar állja. Egy hatóság miért a neki kiszolgáltatott társaságoktól vár újabb kiadásokat - tette hozzá az egyesület illetékese -, cégeink nyilvánvalóan a fogyasztóra hárítják a plusz kiadásokat, mást nem tehetnek.

Jogszabályokban előírt állami feladatokat hajtunk végre és költségvetési rendben gazdálkodunk - mondta Olajos Dezső, az MBF főigazgatója. Közvetlen költségvetési juttatásban a főfelügyelet nem részesül, fenntartásának indokolt mértékű költségeit bevételeiből fedezi. Tény, hogy jelenleg elbírálás alatt van egy átlagosan 40 százalékos emelést tartalmazó előterjesztés. - mérték magyarázata, hogy jelenleg is az 1997-ben megállapított díjak vannak érvényben és ezek az egyéb bevételekkel együtt sem fedezik a költségeket. Többletbevétel realizálása nem cél, a pénzmaradványt a költségvetés elvonhatja, a fejezet által jóváhagyott költségvetést meghaladó kifizetésekre nincs lehetőség.

A tarifaemelésről reális képet csak annak ismeretében lehet nyerni, hogy az MBF az emelés után napi 40 ezer forintot számítana fel egy mérnöke munkájáért, miközben a díj másoknál 41 ezertől 140 ezerig terjed.

Hibás a másik oldal számítási módja - tette hozzá Olajos Dezső -, mert a PB-palackok vizsgálatának éves díjbevétele felkerekítve majd 30 millió forint. Így egy palack töltetet egyforintnyi MBF-költség terhel, a díjemelést is beszámítva. Ez az árban még ezrelékben sem mérhető. Nem érthető, hogy az egyesület miért tartja napirenden ezt a kérdést, miután a forgalmazók az emelés mértékét és indokoltságát elfogadják, érvényesítését nem kifogásolják. A PB-forgalmazóktól származó palackvizsgálati díjbevételek részaránya az MBF bevételeiben egyébként mintegy négy százalékot képvisel.

Igaz viszont, hogy az Európai Unió jogi szabályozásának átvétele után a palackvizsgálat megszűnik hatósági tevékenységként, állítja a főigazgató. A várhatóan két év múlva életbe lépő új szabályok szerint ezt csak bejegyzett vagy jóváhagyott szervezet végezheti. Egy ilyen szervezet kialakítására tárgyaltunk a forgalmazókkal - érvelt a főigazgató.

Kubik Pál

(Magyar Hírlap)

Ajánlat:

Műszaki Biztonsági Főfelügyelet