Nem lesz nyári szünet a lakásfinanszírozásban

Vágólapra másolva!
A Földhitel- és Jelzálogbank nem számít nyári "uborkaszezonra" a lakáshitelek folyósításában. Zádori János, az FHB szóvivője elmondta: az elmúlt két hónapban 4-4,5 milliárd forint hitelkérelmet fogadott be a bank.
Vágólapra másolva!

Ezzel az idén az első félévben igényelt kölcsönök mértéke 12 milliárd forint közelébe emelkedett, jóval meghaladva a tervezettet. Az FHB idén az egész évben 13-18 milliárd forintos hiteligénylésre számított.

Zádori János közölte: eddig mintegy 8 milliárd forint kölcsönt folyósítottak az ügyfeleknek. A szóvivő szerint lényegesen lerövidítheti a kölcsönnyújtás átfutási idejét, ha a földhivatali bejegyzésre vonatkozó legújabb rendelkezés hatályba lép. A közelmúltban elfogadott pénzügyi tárgyú törvények módosítása 8 napos határidőt ír elő a földhivataloknak a jelzálog-hitelintézetek jelzálogjog-bejegyzésére.

Zádori János elmondta: a jelenlegi jogszabályok határidőt nem tartalmaznak, a földhivatali bejegyzések átlagban több hetet vesznek igénybe. Ez gyakran megnehezíti, nehézkessé teszi a hitellel is finanszírozott lakásvásárolásokat.

(MTI)