Az ÁPV Rt. az év második felében értékesíti az MTV-székházat

Vágólapra másolva!
Az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Rt. az év második felében kívánja értékesíteni az MTV-székházat a privatizációs törvénynek megfelelően - közölte az ÁPV Rt. A vagyonkezelő az Állami Számvevőszék megállapításira reagálva közölte: a privatizációs szervezet idei üzleti terve az ÁSZ javaslatait is figyelembe véve már tartalmazza a szükséges lépéseket az MTV-székház hozzárendelt vagyonba történő átadására.
Vágólapra másolva!

Az Állami Számvevőszék ezzel kapcsolatban kifogásolta, hogy a privatizációs szervezet tavaly nem rendelkezett elegendő készpénzállománnyal a hozzárendelt vagyonhoz kapcsolódó kiadásai teljesítéséhez. Ezért az igazgatóság a saját vagyonból 4 milliárd forint készpénz átvezetéséről döntött. Ugyanekkor határozott arról is, hogy a 6 milliárd forint nyilvántartási értékű MTV-székházat a legutóbbi 4,5 milliárd forintos értékbecsléshez képest is alacsonyabb értéken, 4 milliárd forinton vezessék át a saját vagyonelemek közé. Az ÁSZ figyelmeztetett: a privatizációs törvény ilyen átvezetésre nem ad lehetőséget.

Az ÁVP Rt. közölte, hogy a szervezet a tavaly év végi likviditási helyzetére tekintettel átmeneti belső átcsoportosítást hajtott végre, és ennek során került az MTV Rt. az ÁPV Rt. saját vagyonába. Közölték, hogy az átcsoportosításra értékbecslés alapján az ingatlan piaci értékéhez közeli értéken került sor.

A számvevők kifogásolták azt is, hogy az ÁPV Rt. saját vagyonának lecsökkent készpénzállományát egy 5 milliárd forintos kötelezettségvállalás is terheli a Regionális Fejlesztési Holding Rt. miatt. Felhívták a figyelmet arra, hogy a privatizációs törvény nem teszi lehetővé a kezességvállalást a saját vagyonból a hozzárendelt vagyonba tartozó társaság kötelezettségeihez. Ezzel kapcsolatban az ÁVP Rt. közleménye kifejti: a privatizációs törvény nem zárja ki a saját vagyon terhére történő készfizető kezességvállalást. Erre a kormány határozata alapján került sor, és hozzá a szükséges pénzügyminiszteri hozzájárulást is megkapta az ÁPV Rt.

A vagyonkezelő idei üzleti tervében a hozzárendelt vagyon bevételei terhére megfelelő fedezetet irányzott elő a fejlesztési holding részére történő 4,99 milliárd forint kifizetéséhez. A terv szerinti kifizetés kiváltja az ÁPV Rt. korábbi kezességvállalását.

(MTI)