A legtöbbször a hitellehetőség és nem a szükséglet a lakásvásárlás oka

Vágólapra másolva!
A legtöbb lakásvásárló igénybe veszi az államilag támogatott kamatozású kölcsönöket, a vásárlások nagy részének azonban éppen a kedvezményes kölcsön nyújtotta lehetőség és nem a szükséglet az oka. Az összes lakásvásárló 5 százalékának nem volt korábban lakása.
Vágólapra másolva!

A vevők többsége legtöbbször éppen a hitellehetőség, és nem a lakásszükséglet miatt vásárol lakást - írja a Világgazdaság szerdai számában. A lakásvásárlóknak csupán 5 százaléka költözik élete első otthonába, a vevők nagyobb része pedig befektetési céllal vásárol. Az új lakásba költöző fiatalok többsége számára szülei vásárolja meg az első ingatlant.

Az építési vállalkozóknak ugyanakkor alig a fele vesz fel az építéshez támogatott hitelt. Ennek az oka, hogy a vevők gyakran a vételár 90 százalékát is meghitelezik az eladónak, a lakások többségét tehát még az építkezés alatt eladják. A gyakorlatilag kamatmentes kölcsön pedig aligha kelhet versenyre a kedvezményes kamattal.

Az idén először várhatóan több lakást épít majd a vállalkozói szektor, mint amennyi családi kivitelezésben valósul meg. A DEM Információs és Gazdaságkutató Iroda felmérése szerint 1999 óta megháromszorozódott a lakásépítő cégek száma. Míg 1999-ben mindössze 100-an, idén már 300-an vannak a piacon. Az új lakások 15-20 százalékát olyan vállalkozás építi fel, amely korábban más területen működött, például sportruházat forgalmazásával foglalkozott - írja a lap.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat: