A lakáshitelek harmadát a takarékszövetkezetek nyújtják

Vágólapra másolva!
Az integrált takarékszövetkezetek összesített mérlegfőösszege április végén meghaladta a 454 milliárd forintot, ami 15,4 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban - tette közzé szerdán az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) A takarékszövetkezetek hitelállománya 56,3 milliárd forinttal, 43 százalékkal növekedett egy év alatt, miután az idén, április végén meghaladta a 187,1 milliárd forintot.
Vágólapra másolva!

Az integrált takarékszövetkezetek lakossági hitelállománya a negyedik hónap végén 51 százalékkal volt magasabb, mint tavaly, elérte a 96,1 milliárd forintot. Ennek több mint egyharmadát a lakáscélú hitelek adták. Az elmúlt két évben a takarékszövetkezetek által folyósított lakáscélú hitelek állománya több mint háromszorosára emelkedett: 10 milliárd forintról 2000 végére 31,3 milliárd forintra bővült.

Az idén a hitelállomány növekedési üteménél jóval kisebb volt a céltartalék-állomány növekedése. Április végi értéke 10,3 milliárd forintot tett ki, 16,54 százalékkal volt magasabb mint egy évvel korábban. A betétállomány 2001-ben a negyedik hónap végére 402 milliárd forintra növekedett, az egy évvel korábbihoz képest 16,3 százalékkal bővült. A lakossági betétek 13 százalékkal, a vállalkozói betétek pedig 33 százalékkal gyarapodtak.

A takarékszövetkezetek piaci részesedése a lakossági megtakarításokból 10 százalék, a lakossági hitelekből pedig 20 százalék. Ezzel az OTP mögött a legnagyobb lakossági hitelállománnyal rendelkezik. Tavaly a lakáshitelek mintegy egyharmadát, 17,2 milliárd forintot a takarékszövetkezetek nyújtották. A mikro- és kisvállalkozások finanszírozásában 20 százalékos piaci részesedést tudhatnak magukénak, míg az őstermelői hitelekből 50 százalékban részesednek. A takarékszövetkezetek az idén 300 önkormányzat számláját vezetik.

(MTI)