Korlátlanul költekezhet az MFB

Vágólapra másolva!
A mai napig korlátlanul vehet fel belföldi hiteleket a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Rt., miután a pénzügyi tárca ez idáig nem kezdeményezte a költségvetési törvény módosítását. Az MFB-törvény betartása ezt mindenképpen indokolná.
Vágólapra másolva!

Úgy tűnik, a kormány nem kapkodja el az állami kezességvállalásokra vonatkozó jogszabályi környezet rendezését. Már az első három hónapban nagyobb ösz-szegű kezességet vállalt, mint amennyit a költségvetési törvény lehetővé tesz számára. A jogszabály szerint ugyanis a büdzsé kiadási előirányzatának legfeljebb a 2,2 százalékára lehet egyedi garanciát nyújtani. Eszerint mindezek együttes összege az idén nem haladhatja meg a 95,1 milliárd forintot. Ezzel szemben március végén már 110,8 milliárd forintra rúgott a kormány egyedi kezességvállalásainak összege.

A törvénysértést a Magyar Fejlesztési Bankról szóló törvény megalkotásával kívánta orvosolni a kormány. Értelmezése szerint a jogszabály május 8-i elfogadását követően a gyorsforgalmi úthálózat fejlesztéséhez felvett belföldi hitelek utáni 60 milliárd forintos garanciakeret már nem egyedi kezességvállalásnak, hanem MFB-s kötelezettségnek számít.

Varga Mihály pénzügyminiszter a kezességvállalásokat firtató ellenzéki kérdésre adott válaszában elismeri, hogy a költségvetési törvényben meg kell határozni az MFB által felvehető belföldi hitel összegét. Ezzel szemben a miniszter a Figyelőnek adott korábbi nyilatkozatában leszögezte: nincs szükség a 2001-2002-es költségvetési törvény módosítására. Az jól látszik, hogy gyorsforgalmi útépítésre a belföldi hitelből biztosított 60 milliárd forintnál jóval több forrásra lesz szükség, hiszen azt a kormány az M3-as autópálya továbbépítésére szánja. Emellett viszont finanszírozni kell az M7-es autópálya felújítását és a hídépítési programot is. Korábbi kormánynyilatkozatokból kiderült, hogy egyebek között a vállalkozások fejlesztéséhez, illetve a szennyvízcsatorna-hálózat építéséhez, korszerűsítéséhez is támogatást nyújt majd az MFB.

A fejlesztési bankról szóló törvény szerint mellesleg a bank egy ügyfélcsoportért 3,36-szor, állami és saját vállalatok hitelezésekor pedig 14,93-szor akkora kockázatot vállalhat, mint egy kereskedelmi bank. Az új szabályozás azt is lehetővé teszi, hogy a bank saját érdekeltségeinek eladását is finanszírozza.

A kormány egyébként a 95 milliárd forintos garanciakeret terhére az MFB-nek adott 60 milliárd forintos kezességvállaláson túl 25 milliárdos garanciát vállalt a Budapest Sportcsarnok helyén épülő új létesítmény finanszírozásához. A Magyar Posta Rt. hitelfelvételéhez 15 milliárd, a Hivatásos Labdarúgás Fejlesztési Kötvényre 8,3 milliárd, az Erzsébet téri mélygarázs költségeire pedig 2,5 milliárd forintos az állami garanciavállalás.

(Népszava)