Eladó a Slovnaft 8 százalékos állami tulajdonrésze

Vágólapra másolva!
A befektetők július 6-án 13 óráig tehetik meg ajánlatukat a szlovák Slovnaft olajipari vállalat 8 százalékos részvénycsomagjára, amelyet a Szlovák Nemzeti Vagyonalap kínál eladásra. A szlovák cégben 36,2 százalékos részesedést birtokol a Mol Rt. Az eladásra kínált 1,646 millió részvény értéke mintegy 823 millió korona, azaz 16 millió dollár.
Vágólapra másolva!

A Szlovák Nemzeti Vagyonalap hétfőn megnyitotta az ország egyetlen nyersolajolaj-finomítója, a Slovnaft 7,98 százalékának eladására kiírt tendert. A Slovnaftban 36,2 százalékos részesedéssel rendelkezik a Mol Rt. - írja a Bloomberg hírügynökség.

A Szlovák Nemzeti Vagyonalap, saját portfoliójából, 1,646 millió Slovnaft részvényt ad el egyetlen csomagban, egy befektetőnek. A lehetséges befektetők július 6-án 13 óráig tehetik meg ajánlatukat.

A Slovnaft részvényeinek árfolyama vátozatlanul 500 korona volt pénteken, ennek alapján a közel 8 százalékos részvénycsomag értéke 823 millió korona, azaz mintegy 16 millió dollár.

A tranzakció része a szlovák kormány azon törekvésének, hogy felgyorsítsa az állami vagyon magánkézbe adását, annak érdekében, hogy az így befolyt összegek segítségével csökkenthesse a költségvetési deficitet.

A Molnak jelenleg 36,2 százalékos részesedése van a Slovnaftban, és opciója van többségi részvénycsomag megszerzésére. A magyar olajtársaság korábban jelezte, hogy nem érdeklődik a Szlovák Nemzeti Vagyonalap pakettjének megvásárlása iránt.

A szlovák finomító az idei első negyedben 896,9 millió szlovák koronás nem konszolidált adózás utáni nyereséget ért el, míg a tavalyi év hasonló időszakában még 302,2 millió koronás veszteséget termelt.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat: