Oroszországban nőtt az ipari termelés májusban

Vágólapra másolva!
Oroszországban májusban az ipari termelés 7,9 százalékkal haladta a tavalyi év hasonló időszakában mért adatokat, áprilishoz képest ugyanakkor 0,2 százalékos volt a visszaesés. Az elmúlt év egészében 11,9 százalékkal nőtt az ország ipari termelése, ami 1995 óta a legnagyobb mértékű növekedés.
Vágólapra másolva!

Az orosz ipari termelés 7,9 százalékkal nőtt májusban tavaly májushoz képest, de áprilishoz viszonyítva 0,2 százalékos csökkenést mértek - jelentette az állami statisztikai bizottság kedden.

Havi összevetésben a csökkenés lassult: áprilisban még 4,8 százalékos volt a visszaesés, miközben tavaly áprilishoz képest 7,0 százalékos növekedést mértek. Tavaly májusban 14,2 százalékkal teljesített többet az orosz ipar, mint egy évvel korábban. Idén egyébként - március kivételével - minden hónapban csökkent az orosz ipari termelés az előző hónaphoz viszonyítva.

A tavalyi év volt 1995 óta a rekordév: 11,9 százalékkal nőtt az orosz ipari termelés, az 1999-es 11 százalékos többlet után. Elemzők szerint az idei lassulást a tavalyi kiugráshoz kell mérni. Az elmúlt évre beértek az 1998-as rubel-leértékelődés hatásai, ám ezek a hatások fokozatosan szűnnek. Növekszik a raktárkészlet, ami nem jó előjel a további termelésnövelés szempontjából - vélték moszkvai elemzők.

(MTI)

Korábban: