Üzleti körök sürgetik a brit valutauniós csatlakozást

Vágólapra másolva!
Niall FitzGerald, a brit-holland Unilever elnöke kedden arra figyelmeztette a brit kormányt, hogy vessen véget az euróövezethez való brit csatlakozást körülvevő bizonytalanságnak, különben a vállalkozások felülvizsgálhatják befektetéseiket Nagy-Britanniában. A brit kormányátalakításból a gazdaság szereplőinek többsége arra következtet, hogy az új kabinetben az eurószkeptikusok befolyása nőtt.
Vágólapra másolva!

Az új brit kormány valutaunióhoz való viszonyának gyors tisztázását sürgette David Clarke, Robin Cook menesztett külügyminiszter európai kérdésekben illetékes tanácsadója is, aki a The Guardiannak írt cikkében feltárta az előző munkáspárti kormány megosztottságát az euróhoz való csatlakozás ügyében.

A Unilever elnöke, aki a Nagy-Britannia nagyobb európai szerepvállalásáért lobbizó "Britan in Europe" csoport vezetője is, a Financial Timesnak nyilatkozva arra figyelmeztetett, hogy komoly gazdasági következményei lesznek annak, ha a kormány továbbra is halogatja a csatlakozásról szóló döntést. FitzGerald hangoztatta: nem az euró az egyetlen tényező, amelyet például a Unilever figyelembe vesz befektetési döntéseinek meghozatalakor, de az euróról való népszavazás halogatása "arra kényszerít minket, hogy nagyon alaposan felülvizsgáljuk, továbbra is Nagy-Britannia-e a megfelelő terep termelésünk számára, amelynek 50 százaléka az európai piacokra irányul". Hozzátette: véleményét más nemzetközi nagyvállalatok vezetői is osztják.

FitzGerald emlékeztetett: az üzleti világ és az Európai Unió tagállamainak kormányai azzal számolnak, hogy Nagy-Britannia a most kezdődő törvényhozási ciklus első felében csatlakozik a valutaunióhoz. Az üzletember sürgette Tony Blairt, hogy egy éven belül tegye nyilvánvalóvá politikáját a közös valuta meghonosításának kérdésében, és pénzügyminisztere, Gordon Brown a jövő év tavaszáig fejezze be a csatlakozás követelményeinek felmérését.

FitzGerald azután nyilatkozott, hogy az új, ismét munkáspárti kormányátalakítás nyomán a befektetők kételkedni kezdtek a gyors brit valutauniós csatlakozásban. Blair menesztette Robin Cook külügyminisztert és Keith Vaz európai ügyekben illetékes külügyi államminisztert, a brit kormány euróbarát szárnyának két prominens képviselőjét. A helyükre kinevezett Jack Straw külügyminiszterről és az új államminiszteréről, Peter Hainről közismert, hogy a kormány eurószkeptikus szárnyát képviselik. Sajtóértesülések szerint Cook menesztésével Tony Blair el akarta kerülni, hogy az eurócsatlakozásról szóló népszavazásra való felkészülés közben még inkább felszínre kerüljön a kormányon belüli nyílt véleménykülönbség Robin Cook és Gordon Brown pénzügyminiszter között. Brown nagyon óvatos állásponton van a közös valuta meghonosításának a kérdésében, és éppen az ő feladata lesz a kormány által megjelölt követelmények teljesülésének felmérése.

(MTI)