Évi 300 millió eurós hitelcsomag az EIB-től

Vágólapra másolva!
Évente legfeljebb 300 millió euró hitel felvételére jogosító, több évre szóló együttműködési megállapodást írt alá tegnap Varga Mihály pénzügyminiszter és Wolfgang Roth, az Európai Beruházási Bank (EIB) alelnöke. Az átlagosnál hosszabb, 4-20 éves futamidejű hitelcsomagban elsősorban az EU-csatlakozáshoz szükséges környezetvédelmi, infrastrukturális, valamint informatikai beruházások szerepelnek.
Vágólapra másolva!

Az EIB korábban főleg állami fejlesztéseket finanszírozott, mostantól viszont a kisvállalkozásokat, illetve a működőtőke-befektetéseket kívánja támogatni - szögezte le a hitelintézet alelnöke. A konkrét programokat az év második felében választják ki. Az már biztos, hogy 50 millió eurót az árvízkárok miatti elvonások pótlására igénybe kíván venni a kormány - közölte a pénzügyminiszter. Június végén döntenek a miniszterek arról, hogy a vasút-finanszírozáshoz az ISPA-forrásokon kívül menynyi EIB-hitel szükséges.

Az Államadósság-kezelő Központ Rt. tájékoztatása szerint jelenleg az EIB-hitelek jelentik az egyik legkedvezőbb külföldi finanszírozási forrást Magyarország számára. Mivel az uniós csatlakozást követően hazánk a többi tagországhoz hasonlóan a bank részvényese lesz, egyre inkább előtérbe kerülnek a nemzetközi fejlesztési intézmények közül az EIB finanszírozási konstrukciói - magyarázta Varga Mihály. A hitelintézet alelnöke példaként említette, hogy 15 éves futamidejű hitelnél 5,62, 10 évesnél pedig 5,42 százalékos kamattal kell számolni.

(Népszava)