Az EU Bizottság betiltaná a dohányreklámokat a médiában

Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság az unió országaiban, az újságokban, folyóiratokban, és az elektronikus médiában általánosan be akarja tiltani a dohányreklámokat. David Byrne egészségügyi és fogyasztóvédelmi biztos szerdán Brüsszelben előterjesztette a megfelelő EU-törvény megalkotására szóló javaslatát, amely elfogadása esetén 2004-ben lépne életbe.
Vágólapra másolva!

A német hirdetési ipar, valamint a lap- és folyóirat kiadók egyhangúlag utasítják el a tervezett tilalmat. Napokkal ezelőtt bizottsági körökből még úgy hírlett, hogy a helyi média kivétel lesz a tilalom alól, mivel az csak a határokon átnyúló kiadványokat érinti.

A széles körű dohányreklám-tilalom bevezetésére Byrne már tavaly ősszel kísérletet tett, de a német kormány az Európai Bíróság elé vitte az ügyet, s a luxemburgi testület maga is a tilalom bevezetése ellen foglalt állást, vitatva a kérdésben bizonyos uniós szervek kompetenciáját. Az új tervezet a biztos szavai szerint már tekintettel van azon szempontokra, melyeket a luxemburgi testület a dohányreklám-előírások szigorításával kapcsolatban kifogásolt.

(MTI)