Növekedett a betétbiztosítási alap eredménye

Vágólapra másolva!
Az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) mérlegfőösszege az elmúlt év végére mintegy 32 milliárd forintra nőtt, amely 27 százalékkal nagyobb az előző év véginél - hangzott el az OBA keddi budapesti sajtótájékoztatóján.
Vágólapra másolva!

Jánossy Dániel, az OBA ügyvezető igazgatója elmondta: az alap mérleg szerinti eredménye tavaly 9,2 milliárd forint volt, 6 milliárd forinttal több, mint 1999-ben. Az elmúlt évben az eredmény alakulására legjelentősebben a céltartalék hatott: a képzés és a felhasználás egyenlege 1999-ben 2,6 milliárd forinttal mérsékelte, tavaly pedig majdnem ugyanekkora összeggel növelte a mérleg szerinti eredményt.

Az ügyvezető igazgató elmondta: az alap tagjainak száma az elmúlt évben - nagyrészt a különböző hitelintézeti egyesülések révén - 16-tal csökkent, így 2000 végén az OBA-nak 35 bank, 192 takarékszövetkezet, 7 hitelszövetkezet és 4 lakástakarékpénztár volt a tagja.

Ezzel együtt az OBA által biztosított betétek - melyeknek felső határa hitelintézetenként maximum 1 millió forint - részaránya a hitelintézetekben lévő megtakarításokon belül 2000 elejére az előző évi 71 százalékról 74 százalékra nőtt, ugyanakkor az állam által garantált megtakarítás-állomány 7 százalékra, a nem biztosított állomány pedig 19 százalékra mérséklődött.

(MTI)