A Dunaferr szállítója lett az Orbán-bányacég

Vágólapra másolva!
Az év második felétől a miniszterelnök édesapja, Orbán Győző érdekeltségébe tartozó Dolomit Kft.-től szerzi be a Dunaferr Acélművek Kft. a kohászatban nélkülözhetetlen segédanyagot, a dolomitot. Emiatt a korábbi szállító, a Mészkő és Dolomit (MD) Kft. azt fontolgatja, hogy jogi útra tereli az ügyet. A cég vezetői szerint ugyanis a dunaújvárosiak megszegték az érvényben lévő szerződésüket. Az acélművek ugyanakkor határozottan cáfolta ezt.
Vágólapra másolva!

Jogi lépéseket fontolgat a székesfehérvári Mészkő és Dolomit Kft. a Dunaferr Acélművek Kft. ellen, mivel szerinte utóbbi megszegte az érvényben lévő szerződésüket. Az MD Kft. azt kifogásolja, hogy az acélművek nem tőlük, hanem a miniszterelnök édesapjának, Orbán Győzőnek az érdekeltségébe tartozó gánti Dolomit Kft.-től szerzi be a kohászatban szükséges dolomitot - nyilatkozott a Napi Gazdaságnak Molnár Lajos, a cég igazgatója. A lapban megjelentek szerint az MD versenytárgyaláson nyerte el a dolomitszállítás kizárólagos jogát, még évekkel ezelőtt. Ezen az Orbán bányavállalat nem vett részt, így utólag egy megnyert versenytárgyalás árával szemben tett ajánlatot, annak az elfogadása pedig Molnár szerint kifogásolható magatartás. Bár Molnár Lajos múlt héten további részleteket ígért a Magyar Hírlapnak, mégsem sikerült beszélnünk vele, annak ellenére sem, hogy még az időpontot is egyeztették.

Csak gazdasági szempontok játszottak szerepet abban, hogy a jövőben a Dolomit Kft.-től szerezzük be a kohászathoz nélkülözhetetlen segédanyagot. Az nem volt szempont az üzlet megkötésekor, hogy az említett cég Orbán Győző érdekeltségéhez tartozik - nyilatkozott a Magyar Hírlapnak Szabó József, a Dunaferr Acélművek Kft. ügyvezető igazgatója. Elmondta: tavaly, miután drasztikusan csökkentek a nyersanyagok árai, az acélművek tárgyalásokat kezdeményezett az MD Kft.-vel, hogy követve a piacon kialakult ármozgásokat, partnerük olcsóbban szállítson. Ám ezek a kísérletek kudarcba fulladtak.

Mivel a dolomit nélkülözhetetlen az acélgyártás során, ezért nekünk lépnünk kellett, hogy ne akadozzon ellátásunk - közölte Szabó József. Hozzátette: még versenytárgyalást is ki akartak írni, ám ez éppen a székesfehérvári társaság hozzáállása miatt hiúsult meg.

Egyszerűen nem lehetett a cég vezetésével kontaktusba kerülni. Ezért kénytelenek voltunk a legjobb ajánlattal előrukkoló Dolomit Kft.-vel üzletet kötni, amely cég július 1-jétől szállítja majd a dolomitot vállalatunknak - tette hozzá az igazgató.

Az Orbán bányacég által kínált anyag 2000 forintba kerül tonnánként - ebben benne van a fuvardíj is -, míg a konkurens cég 2300 forintért szállított volna. Vagyis a különbség szinte elhanyagolható, mindössze 300 forintról van szó. Szabó József szerint azonban sok kicsi sokra megy alapján minden megtakarítás számít, főként akkor, ha nemcsak a dolomit, hanem más segéd- és alapanyag esetében is a legkisebb árakra törekednek.

Szabó József kifejtette: nem érti, hogy az MD Kft. vezetője miért mondja azt, hogy érvényben lévő szerződést bontottak fel az új szállítópartner érdekében. Ez ugyanis nem igaz, hiszen az MD Kft.-vel megkötött megállapodás idén januárban lejárt. Június 1-jén tárgyalóasztalhoz ülnek a cégek képviselői, hogy rendezzék a vitás kérdéseket. Az viszont már biztos, hogy idén nem kötnek szerződést az MD Kft.-vel - szögezte le Szabó József.

Szilágyi Béla

(Magyar Hírlap)

Ajánlat:

Dunaferr