A Német Vöröskereszt begyűjti az aprópénzt

Vágólapra másolva!
Ki ne bosszankodott volna már azon, hogy külföldi nyaralásból hazatérve több-kevesebb idegen aprópénz húzza a zsebét? Haszontalan érmék, amelyeket nem hajlandók beváltani a bankok - ők csakis bankjegyekben "utaznak", de többnyire még a repülőtéri vagy pályaudvari pénzváltók sem foglalkoznak vele. A Német Vöröskereszt leleményes akciója ezt a problémát próbálja orvosolni.
Vágólapra másolva!

A német turista eddig félretette a külföldi filléreket (pennyket, centime-okat, öréket és groscheneket), gondolva arra, hogy a jövő évi nyaraláskor majd csak kiadja őket. Ám 2002. január elsején jön a közös európai valuta, az euró, s ezáltal az efféle takarékoskodásnak nem marad értelme.

Ezt ismerte föl a Német Vöröskereszt, amely a közelgő nyári utazási szezonra való tekintettel akciót szervezett a turisták zsebében maradó külföldi aprópénz összegyűjtése céljából. A "Geben Sie uns den Rest!" (Adja ide a maradék aprót!, vagy átvitt értelemben: Adja meg a kegyelemdöfést!) mottójú kampány jótékony célra kívánja felhasználni a külföldről hazatérő németek valutafilléreit.

Mindez nem lesz csekély összeg: statisztikák szerint a német lakosság nagyobbik része (mintegy 60 millió ember) tölti nyaranta külföldön a szabadságát. Zömük az eurózóna országait (Spanyolország, Olaszország, Hollandia, Franciaország, Görögország, Portugália) részesíti előnyben. Ha csak mindegyiküknek a zsebében 1 márkának megfelelő külföldi aprópénz marad hazatéréskor, úgy szerény becslés szerint is 30 millió márka vándorolhat a vöröskereszt által augusztustól a német repülőtereken, pályaudvarokon, valamint benzinkutaknál kihelyezendő perselyekbe, illetve piros borítékokba. Utóbbiakat a német posta díjmentesen továbbítja a vöröskereszt központjába. Onnan az Európai Központi Bank frankfurti raktárába viszik az aprót, és átváltják euróra. Az összeget a Német Vöröskereszt gyermekek és hajléktalanok támogatását célzó programokra fordítja.

(MTI)