A magyar felhasználók még bizalmatlanok az online fizetéssel szemben

Vágólapra másolva!
Hazánkban várhatóan az elektronikus kereskedelemben terjed el a leggyorsabban az elektronikus aláírás - mondta Sallai Gyula, a Hírközlési Főfelügyelet (HíF) elnökhelyettese, a főfelügyelet keddi sajtótájékoztatóján. Az előrejelzések szerint Európában idén 150 milliárd eurós forgalmat bonyolítanak le elektronikus úton, Magyarországon azonban a felhasználók egyelőre bizalmatlanok az online fizetéssel szemben.
Vágólapra másolva!

A tájékoztatót a főfelügyelet abból az alkalomból tartotta, hogy Budapesten rendezték meg az Európai Elektronikus Aláírás Szabványosítási Kezdeményezés (EESSI-European Electronic Signature Standardisation Initiative) konferenciáját.

Sallai Gyula aláhúzta: az Európai Parlament és bizottság azért választotta a konferencia helyszínéül Magyarországot, mert itt az elektronikus aláíráshoz szükséges jogi és intézményi infrastruktúra kialakítása már a gyakorlati megvalósítás szakaszába lépett. Jelenleg Magyarország az egyetlen olyan kelet-európai ország, amely a HíF által képviselve részt vesz az elektronikus aláírással kapcsolatos nemzetközi szabványosítási folyamatban. A konferencia lehetőséget teremtett egyebek mellett Észtország, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, illetve Bulgária számára ahhoz, hogy bekapcsolódhassanak a szabványosítási folyamatba.

Sallai Gyula elmondta, hogy az előrejelzések szerint Európában az idén 150 milliárd eurós forgalmat bonyolítanak le elektronikus úton. Ez az összeg két év múlva már több mint 500 milliárd euró lesz. Sallai Gyula a magyarországi elektronikus kereskedelmi forgalomról nem tudott adatokat mondani.

A BellResearch és a Dotkom Internet Consulting által készített felmérés szerint Magyarországon a felhasználók egyelőre bizalmatlanok az online fizetéssel szemben és ritkán vásárolnak az interneten. A felmérés szerint a hazai internetes áruházak tavalyi bevétele nem érte el a kiskereskedelmi forgalom 1 százalékát sem.

(MTI)

Ajánlat:

Hírközlési Főfelügyelet

Korábban: