Részvénytársasággá alakulna a Nasdaq

Vágólapra másolva!
A technológiai börze elnöke csütörtökön bejelentette, hogy a Nasdaq külföldi terjeszkedéséhez szükséges pénzt részvénytársaság formájában könnyebben lehetne előteremteni. Az átalakulás időpontja attól függ, hogy az amerikai tőkepiaci felügyelet mikor ismeri el tőzsdének, az egyelőre tőzsdén kívüli értékforgalmazói piacnak minősülő Nasdaqot.
Vágólapra másolva!

A New York-i technológiai börze, a Nasdaq elnöke csütörtökön bejelentette, hogy a részvénytársasággá kívánnak átalakulni, ugyanis így több - a terjeszkedéshez szükséges - forráshoz juthatnának.

Az elsődleges nyilvános kibocsátás természetes következő lépés a Nasdaq fejlődésében - mondta Frank Zarb tőzsdeelnök. - A megfelelő időpontban ezt fogjuk tenni. Így több erőforráshoz jutunk, versenyképesebbek leszünk, és jobb piacot teremthetünk befektetőknek és vállalatoknak egyaránt a világon - tette hozzá.

Az időzítés több tényezőtől függ, egyebek között attól, hogy az amerikai tőkepiaci felügyelet (SEC) mikor ismeri el tőzsdének a fejlett technológiai papíroktól túlsúlyos Nasdaqot, amely most még valójában egy integrált, tőzsdén kívüli értékforgalmazói (OTC) piac.

A Nasdaq illetékesei csütörtökön nem nyilatkoztak a tervezett kibocsátás méretéről. Mindenesetre a Nasdaq lenne az első részvénytársasági formában működő tőzsde az Egyesült Államokban. Európában ez nem különleges, sőt, a nyilvános tőkegyűjtés sem újdonság már: ezt tette korábban a stockholmi értéktőzsde, valamint a frankfurti Deutsche Börse is kibocsátott nemrég a nagyközönségnek több mint 900 millió dollár piaci értékű részvényt.

A Nasdaq tavaly kezdte átalakulását: eddig, közvetlen értékesítés formájában, 300 millió dollárt szerzett magánbefektetőktől. Az a célkitűzés, hogy tulajdonosi körét bővítve a Nasdaq teljesen elválhasson az értékforgalmazók országos szövetségétől (NASD) - amely egykor létrehozta -, és profitérdekelt tőzsdévé váljon.

A Nasdaq már megkezdte terjeszkedését is: nemrég többségi részesedést vásárolt az európai Easdaq piacból 12,6 millió dollárért, valamint együttműködésre törekszik a londoni és frankfurti értéktőzsdékkel.

(MTI)

Ajánlat: