Teljes körű közép-európai olajipari fúziót sürget a PKN elnöke

Vágólapra másolva!
A közép-európai olajcégek fúziója parancsoló szükségszerűség, mert a lengyel PKN, a Mol és az OMV csak így védekezhet az esetleges ellenséges elvásárlási kísérlet ellen - mondta egy lapinterjúban a lengyel olajtársaság elnöke. Andrzej Modrzejewski szerint a fúzió csak úgy növelheti a cégek értékét, ha teljes körű, ezért csak a magyar és a lengyel uniós csatlakozás után valósulhat meg.
Vágólapra másolva!

A közép-európai olajcégek fúziója parancsoló szükségszerűség, ha nem valósul meg, a nyugati óriáscégek vásárolhatják meg részvényeinket - mondta a Gazeta Wyborcza nevű lengyel napilapnak Andrzej Modrzejewski, a PKN Orlen elnöke.

A legnagyobb lengyel olajvállalat első embere szerint a PKN Orlen, a magyar Mol Rt. és az osztrák OMV tervezett összeolvadását addig kellene tető alá hozni, amíg a nyugati konszernek a közelmúlt nagy fúziói után a szerkezetátalakítással vannak elfoglalva, mert amint ezzel végeznek, érdeklődésük azonnal Közép-Európa felé fordul.

A PKN Orlen elnöke nem tart attól, hogy vállalata részvényeit valamelyik orosz olajcég vásárolná fel: a Lukoilt például Dél-Európa érdekli, Romániában, Bulgáriában és Jugoszláviában akar terjeszkedni. Ezekben az országokban lényegesen könnyebb és olcsóbb befektetni, a finomítók pedig sokkal rosszabb állapotban vannak, mint Lengyelországban vagy Magyarországon.

Modrzejewski szerint a három közép-európai cég fúziója csakis teljes összeolvadással, nem pedig laza részvénycserével valósulhat meg, mert ez utóbbi nem növelné értéküket. A szoros fúzió sikeres védelmet nyújtana számukra a nem kívánt befektetők ellen is. Az összeolvadás nem lesz könnyű, mert a három cég alapító okirata és országaik jogrendszere is jelentősen eltér egymástól. Az elnök szerint ezért a teljes összeolvadás csak Lengyelország és Magyarország EU-csatlakozása után lehetséges.

A PKN Orlen elnöke elárulta, hogy az első próbálkozás kudarca, illetve a parlamenti képviselők egy részének tiltakozása ellenére vállalata nem tett le arról, hogy Németországban terjeszkedjen, és részesedést szerezzen a leunai és a schwedti kőolaj-finomítóban.

A gdanski kőolaj-finomító folyamatban lévő privatizációjáról - amelyben két cég, a Mol Rt. és a brit Rotch maradt versenyben - a PKN Orlen elnöke továbbra is úgy vélte, hogy az ő cége lenne a Rafinerija Gdanska legalkalmasabb befektetője, jóllehet kizárták a magánosításból. Ugyanakkor kijelentette, hogy a tender nyertesével a PKN Orlen kész együttműködni.

(MTI)

Ajánlat:

PKN

Mol

OMV

Korábban: