<FONT face="Times New Roman"> <P>Oroszország újabb 150 millió dollárt törleszt a Párizsi Klubnak

Vágólapra másolva!
Az orosz kormány még a hét folyamán átutalja a Párizsi Klub részére a januárra esedékes törlesztőrészletekből fennmaradó 150 millió dollárt. Moszkvának 2001-ben összesen 3,4 milliárd dollárt kell visszafizetnie hitelezőinek. Oroszország korábban a törlesztések átütemezését kérte, azonban ennek sikertelensége után visszamenőleg megkezdte az teljesítéseket. A Világbank szerint Oroszországnak jelenleg nincs szüksége a gazdaságátalakítások finanszírozására szolgáló újabb hitelekre.
Vágólapra másolva!

Moszkva még ezen a héten átutalja a Párizsi Klubnak a januárról elmaradt 150 millió dolláros törlesztőrészletet - közölték szerdán orosz kormányforrások.

Oroszország márciusban 210 millió dollárt törlesztett a Párizsi Klubnak, az első negyedévi törlesztés így 1,3 milliárd dollárt tesz ki. Az orosz kormánynak az idén összesen 3,4 milliárd dollárt kell átutalnia, és az újabb nagyobb törlesztések a harmadik negyedévben esedékesek.

Moszkva tavaly arra számított, hogy a törlesztések visszafogásával rábírhatja a Párizsi Klubot az elvileg már elfogadott átütemezés gyors megtárgyalására. Oroszország ugyanúgy körülbelül egyharmados adósságelengedést akart a a Párizsi Klubtól, mint ahogy a magánhitelezők Londoni Klubjával ezt sikerült elérnie az elmúlt év februárjában. A nyugati ellenállás láttán azonban módosították a költségvetést, és pótolták a januárról, illetve februárról elmaradt törlesztéseket.

Johannes Linn, a Világbank alelnöke a moszkvai megbeszéléseit záró sajtóértekezletén szerdán azt hangoztatta, hogy Mihail Kaszjanov kormányfővel és más orosz vezetőkkel folytatott tárgyalásain megegyeztek: Oroszországnak jelenleg nincs szüksége a gazdasági szerkezetátalakításhoz nyújtott negyedik hitelre. A Világbank azonban továbbra is támogatni kívánja az orosz reformprogramokat, és változatlanul figyelemmel kíséri a gazdasági mutatók alakulását. Emellett június végéig a Világbank igazgatótanácsa három új orosz kölcsön ügyében is várhatóan döntést hoz. E kölcsönök az északi régiók lakosságának áttelepítését, az oktatási reformokat és a tüdőbaj, illetve az AIDS elleni küzdelmet lesznek hivatottak támogatni.

(MTI)

Ajánlat:

Orosz Pénzügyminiszérium

Korábban: