Vágólapra másolva!
Hétfőn "lezártnak nyilvánította" Vonza András agrárminiszter a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) 1998 óta tartó iskolatej-programját - írja a tárca Agrárrendtartási Hivatalának tájékoztatására hivatkozva a Világgazdaság. A lap cikke szerint a döntés az FVM-es akció végleges leállítását jelenti. Bár az év elején a minisztérium megkezdte egy közbeszerzési eljárás előkészítését, azt már nem írják ki.
Vágólapra másolva!

Az iskolatej-akciót Torgyán József volt agrárminiszter 1998-ban indította be az iskolások, az óvodások és a bölcsődések ingyenes tejellátásának támogatására Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. A fokozatosan bővülő program 2001-ben már további hat megyére és egy városra (Székesfehérvárra) terjedt ki mintegy 2 milliárdos éves FVM-es költségvetéssel. A szociális kezdeményezés célját senki sem vonta kétségbe, de a program mégis éles kritikákat kapott. A támogatásokat ugyanis az FVM minden évben úgynevezett piacra jutási kasszájából biztosította, amelyből szociális célokra a jogszabályi előírások szerint nem költhetett volna. Emellett a társminisztériumok úgy ítélték meg, hogy a programot közbeszerzési ügyként kellett volna kezelni. Ilyen pályázat azonban az elmúlt években nem jelent meg.

A lap információi szerint a napokban az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke hivatalosan is tájékoztatta Vonza Andrást arról, hogy az akciónak mai formájában "nincs jogszabályi alapja". Ez volt a közvetlen előzménye a leállításról szóló tegnapi FVM-miniszteri döntésnek. Úgy tudjuk, a szociális tejakció esetleges folytatását más módon, több tárca összefogásával és anyagi hozzájárulásával tartja csak elképzelhetőnek az FVM.