Vita az adókedvezményekről

Vágólapra másolva!
Az Európa Parlament a közelmúltban jelezte: az állami támogatásoknál, illetve a külföldi befektetőknek adott adókedvezményeknél problémák merülhetnek fel a csatlakozási tárgyalások során. Orbán Viktor miniszterelnök erre reagálva szerdán kifejtette: mivel nem ismerte a tagfelvétel konkrét időpontját, Magyarország kénytelen volt az unióban szokásosnál nagyobb adókedvezményekkel megnyerni a külföldi befektetőket. Úgy tűnik, a kedvezményekből Magyarország a csatlakozásig nem is akar engedni.
Vágólapra másolva!

Brüsszelben valószínűleg attól tartanak, hogy Magyarország a tagállamoknál jobb lehetőségeket kínálhat a befektetők számára, ezért szeretnék elérni hogy a csatlakozásig ne adjunk újabb kedvezményeket. Az aggodalom jogos lehet, hiszen a társasági és a helyi adóról szóló törvények módosításával a magyar kormány egyértelműen az Európai Unió tudtára adja, hogy a teljes jogú tagságig nem változtat a meglévő kedvezményeken. A módosítások ugyanis csak a csatlakozásról szóló nemzetközi szerződést kihirdető törvény hatálybalépésétől érvényesülnének. A kormány egyébként az alkotmányra hivatkozva nem engedi, hogy a szerzett jogokat egyik pillanatról a másikra eltöröljék.

A társasági adóról szóló törvény módosítására vonatkozó javaslat nem változtat azon a rendelkezésen sem, hogy a legalább három- vagy tízmilliárd forint értékű, termék-előállítást szolgáló beruházásokhoz kapcsolódó kedvezményeket legutoljára a 2011. adóévben lehet igénybe venni. Módosult a jogszerzés határidejére vonatkozó elképzelés is. A korábbi tervek szerint az említett kedvezményekre a 2002. december 31-ig megkezdett beruházások után lehetett volna jogosultságot szerezni. Ezzel szemben a mostani előterjesztés nem szab konkrét határidőt a jogszerzésre, hanem azt az uniós csatlakozás idejében állapítja meg.

Ezt követően a közösségi szabályokkal összhangban álló új adókedvezménnyel élhetnének a vállalkozások. Ennek feltétele, hogy a társaság az általa kidolgozott fejlesztési program keretében legalább tíz-, gazdaságilag hátrányos térségekben pedig ötmilliárd forint értékű, nemzetgazdasági szempontból kiemelkedő jelentőségű beruházást valósítson meg. A javaslat szerint a kormány egyedileg bírálná el az igényeket és határozná meg az érvényesíthető kedvezmény mértékét.

Hasonlóképpen változtak a helyi adóról szóló törvény módosítására vonatkozó elképzelések is. A Pénzügyminisztérium eredetileg azt javasolta, hogy 2007-ig maradhassanak életben a határozott időre szóló kedvezmények, illetve az adómentesség. Ehelyett a törvényjavaslat úgy rendelkezik, hogy az uniós csatlakozás kihirdetését követő ötödik év végéig kell megszüntetni ezeket a kedvezményeket. A határozatlan idejű kedvezmények a teljes jogú tagságig szintén érvényben maradnának.

Szakértők szerint az uniós csatlakozással növelni kell a 18 százalékos társaságiadó-kulcsot. Jelenleg az OECD- (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) országok közül Magyarországon a legalacsonyabb ez az adóteher.

(Népszava)