Az Allianz átveszi a Dresdner Bankot

Vágólapra másolva!
A legnagyobb európai biztosító egy - a Münchener Rück és a Hypo-Vereinsbank közötti - részvénycsere segítségével próbál többségi tulajdonrészt szerezni a Dresdner Bankban - közölte csütörtöki számában a Handelsblatt. A részvénycsere ellentételezése képpen az Allianz átengedné 14 százalékos Hypo-Vereinsbankban lévő részesedését a Münchener Rück-nek. A német sajtó által közölt híreket a harmadik német kereskedelmi bank csütörtökön hivatalosan is megerősítette. A felvásárlás értékét 22 milliárd euróra becsülik.
Vágólapra másolva!

A két biztosító között már több mint egy éve folynak tárgyalások a két bankban lévő tulajdonrészeik cseréjéről, eddig ugyanis mindkét társaság tulajdonos volt a két bankban. Piaci megfigyelők szerint az Allianznak igen jól jönne a Dresdner meglévő terjesztési hálózata, nem érdekelt viszont a befektetési-bank részleg és egyéb más - nem az Allianz fő tevékenységeihez tartozó - részlegek megtartásában. A korábbi Deutsche-Dresdner ügylet nagyrészt a Dresdner Kleinwort Wasserstein befektetésibank-ágazat jövője miatt bukott meg, a jelenlegi fogatókönyv szerint az Allianz viszont megőrizné a DKW-t, és később tőzsdére vinné azt. A Credit Lyonnais szakértője kissé szkeptikus a mostani Allianz-próbálkozást illetően, korábban ugyanis a biztosítóóriás már megpróbált 25 százalék feletti részt szerezni a Dresdnerben, a kísérlet azonban ugyanúgy kudarcba fulladt, mint a Dresdner Bank és a Deutsche Bank tavaly tervezett fúziója.

Az Allianz a tranzakcióval 50 százalék feletti részesedéshez jutna a bankban. Jelenleg hivatalosan 20 százalékos résszel bír, a piac azonban - indirekt formában - ennél többet tart valószínűnek. Az Allianz végsősoron a bank teljes megszerzésére törekszik, és várhatóan jövő héten tesz felvásárlási ajánlatot a részvényeseknek, ami kedvezően hathat a bank papírjainak árfolyamára. A felvásárlás értékét 22 milliárd euróra becsülik, a tranzakciót részben készpénzben, részben részvénycserével oldanák meg a társaságok.

A hírek hatására szerdán meredeken, 7,4 százalékkal emelkedett a Dresdner Bank részvényeinek árfolyama a frankfurti értéktőzsdén, a drágának ítélt "bevásárlás" viszont 6,5 százalékkal lenyomta az Allianz árfolyamát. Csütörtök délelőtt az óriásbiztosító részvénye tovább gyengült 1,1 százalékkal, valamelyest vesztett értékéből a Dresdner Bank is, 1,5 százalékot, a Münchner Rückversicherung pedig 1,2 százalékot. Csütörtök délben változott a helyzet: az Allianz 316,00 eurónál tartott, 1,2 százalékkal meghaladva a szerdai záróértékét, ugyanakkor a Dresdner vesztesége nőtt, 1,80 százalékkal a szerdai záró alá süllyedve. A HypoVereinsbank 5,65 százalékos veszteséggel 43,40 euró volt csütörtök délben, a Deutsche Bank pedig 0,87 százalékos nyereségnél tartott, 83,82 eurón.

A fejlemény nyilvánvalóan komoly hatással lesz a (ma még) legnagyobb német kereskedelmi bankra, a Deutsche Bankra, amelynek vezetői méltén aggódhatnak, hogy a két vetélytárs esetleg a Deutsche Bank rovására fog terjeszkedni. Az Allianz-Dresdner szövetség a legnagyobb német vagyonkezelő lenne 23 millió ügyféllel, gyakorlatilag a német háztartások felével.

(Üzleti Negyed)

Korábban:

A HypoVereinsbank közel 1,5 milliárd euróval növelte profitját 2000-ben
(2001. március 22.)

A Deutsche Bank és a Dresdner Bank cáfolja az egyesülési tárgyalások hírét
(2001. március 16.)

A HypoVereinsbank lenyeli a Bank Austriát
(2000. július 24.)

Ajánlat:

Allianz

Dresdner Bank

Münchener Rück

HypoVereinsbank