<P>Jövőre felgyorsulhat az Európai Unió agrárreformja</P>

Vágólapra másolva!
A magyar mezőgazdaság a csatlakozást követően 400-450 milliárd forint támogatást kaphat Brüsszelből, ha nem változik az uniós agrárpolitika. Erre azonban kevés a remény, mivel az Európai Unió világkereskedelmi kötelezettségei és a bővítés miatt gyorsítani kell a reformokat. A változások miatt várhatóan csökkenni fognak a közösségi agrártámogatások.
Vágólapra másolva!

Az Európai Unió költségvetéséből a jelenlegi szabályozás szerint 400-450 milliárd forintnak megfelelő euró agrártámogatás járna Magyarországnak - nyilatkozta Vajda László, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium európai integrációs főosztályának vezetője. A csatlakozási tárgyalásokon a kvóták egyeztetése mellett várhatóan a támogatások kérdése lesz az egyik legnehezebb téma. A jövő év első felében tartandó tárgyalási fordulón ugyanis az EU előállhat olyan forgatókönyvvel, amely a támogatások ütemezését tekintve egy esetleges fokozatos bevezetést vázol fel. A magyar álláspont ezzel szemben az, hogy Magyarország a csatlakozást követően már az első évben számít a támogatásokra.

Külön problémákat okoz, hogy a tagjelölteknek a jelenleg is reform alatt álló brüsszeli Közös Agrárpolitikához (CAP) kell alkalmazkodniuk. Halmai Péter, a gödöllői Szent István Egyetem professzora szerint 2002-ben feltétlenül sor kerül az uniós agrárreformjának felgyorsítására. Az Agenda 2000 agrárfejezetében összefoglalt változtatások ugyanis lassan haladnak és nem oldják meg az EU belső problémáit. Ráadásul Brüsszel a változások ellenére sem tudja teljesíti a Világkereskedelmi Szervezetben (WTO) vállalt kötelezettségeit. A bővítés miatt is szükség lenne a reformok felgyorsítására, mert az Agenda 2000 nem biztosít elegendő forrást az új tagállamokra.

Halmai Péter úgy véli, az EU úgy szeretne javítani mezőgazdaság versenyképességén, hogy az európai agrármodell továbbra is megmaradjon. Ezért nem kell a közvetlen termelői támogatások megszüntetésére számítani, ám a kölcsönös megfeleltetés elvének megfelelően Brüsszel valószínűleg csak bizonyos állat-egészségügyi, környezetvédelmi kritériumok teljesítése esetén fizet majd a gazdálkodóknak. Halmai Péter szerint valószínű, hogy a közvetlen támogatások mértéke csökkenni fog, hiszen az uniós agrárbüdzsé a keleti bővítés ellenére sem fog növekedni.

A támogatási rendszer átalakítása akár kedvező is lehet Magyarország számára - nyilatkozta a Népszavának Raskó György agrárközgazdász. A támogatások csökkenése miatt ugyanis várhatóan jó néhány uniós gazdálkodó felhagy majd a termeléssel. Ha kevesebb lesz a farmer Európában, egyes cikkek esetében csökkeni fog a termelés és mérséklődik a túlkínálat, ami kifejezetten előnyös Magyarország számára - állítja Raskó. A kínálkozó lehetőséget azonban csak akkor lehet kihasználni, ha megváltozik a magyar agrárpolitika. A szociális célokat szolgáló földalapú támogatások folyósítása helyett az életképes családi gazdaságok kialakulását és a nagyobb gazdaságok fejlesztését kellene segíteni - mondta Raskó.

Mihálovits András

(Népszava)

Korábban:

Átalakul az unió agrártámogatási rendszere
(2001. március 27.)