<P>A költségvetésből fizetik ki a külső üzletrész-tulajdonosokat</P>

Vágólapra másolva!
Az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottsága hétfői ülésén támogatta a múlt év végén jóváhagyott mezőgazdasági szövetkezeti üzletrészről szóló törvény módosítására vonatkozó előterjesztést, bár továbbra sem világos, hogy melyik állami intézmény finanszírozza az üzletrész-kifizetéseket, és mindez mennyibe kerül a költségvetésnek.
Vágólapra másolva!

A kormány képviselőjének indoklása szerint az indítvány lehetővé teszi, hogy a külső üzletrész tulajdonosok kifizetése biztonságosan valósuljon meg a központi költségvetésből.

A módosítás az elfogadott törvényhez képest úgy kívánja rendezni az üzletrész-kifizetések ügyét, hogy arra nem az ÁPV Rt. bevételeiből ad fedezetet a rászoruló szövetkezeteknek, hanem közvetlenül a központi költségvetésből.

Kovács Gyula, a földművelésügyi tárca főosztályvezetője nem tudta megmondani, mekkora összegre lesz szükség a külső üzletrész-tulajdonosok kártalanításához, s azt sem, hogy az ÁPV Rt. helyett melyik állami szervezet kap felhatalmazást a pénzügyminisztertől a finanszírozásra.

A képviselők támogatták a mezőgazdasági termelőket sújtó rendkívüli aszálykár kárenyhítési lehetőségéről szóló országgyűlési határozati javaslatot, amely felszólítja a kormányt: az intézkedési javaslatait tartalmazó tervezetét május 30-ig terjessze az Országgyűlés elé.

(MTI)

Ajánlat:

FVM

Korábban:

Letette hivatali esküjét Vonza András, az agrártárca új minisztere
(2001. március 26.)

Szövetkezeti üzletrészügy: alkotmányellenes lehet a jogszabály
(2001, március 19.)

Már hatályos az új szövetkezeti törvény
(201. január 17.)