<P>Rugalmas nyugdíjkorhatár, felárral</P>

Vágólapra másolva!
Hamarosan a kormány elé kerül a nyugdíjrendszer továbbfejlesztéséről szóló koncepció, amely rugalmas nyugdíjkorhatár bevezetését helyezte kilátásba. Ez együtt járna azzal, hogy a jelenlegi nyugdíjkorhatárt 62 évről 65 évre növelnék - adta hírül pénteken a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

Legfeljebb 5 évvel lehetne korábban nyugdíjba menni, ám ennek ára van: évente 4 százalékkal csökkenne a nyugdíj összege. Ha például valaki 60 évesen menne nyugdíjba, 20 százalékkal kisebb összeget kapna, mintha kivárja a 65 éves kort.

A nyugdíjrendszer átalakításánál a cél egy olyan állami rendszer kialakítása, amelyben a járulékfizető pontosan tudja, mikor, mennyit fizetett a "közös" nyugdíjkasszába, s befizetései után milyen összegű ellátást garantálnak számára; emellett az is szempont, hogy az ellátások megőrizzék értéküket.

A nyugdíjszámla örökölhetősége és egyéb garanciák is szerepelnek a koncepcióban. Az is cél, hogy a megreformált állami nyugdíjpillér versenytársa legyen a privát nyugdíjpénztári szféra által üzemeltetett tőkefedezeti nyugdíjrendszernek - írja a Világgazdaság.

(MTI)

Ajánlat:

Nyugdíj
(az Üzleti Negyed rovata)