<P>Éles küzdelem a biztonsági cégek között</P>

Vágólapra másolva!
Ádáz küzdelem dúl a biztonsági vállalkozások között a magyar pénzszállítópiac mind nagyobb szeletének megszerzéséért. Vannak, akik még attól sem riadnak vissza, hogy "téglákat" építsenek be a rivális cégbe, hogy minél többet tudjanak meg a konkurencia belső titkairól. Ha sebezhető pontra bukkannak, megpróbálják olyan helyzetbe hozni a piaci versenytársat, hogy elpártoljanak tőle ügyfelei.
Vágólapra másolva!

A magyar pénzszállítópiac szereplői évente, együttesen mintegy 10 milliárd forint árbevételt könyvelhettek el. A tortán lényegében öten osztozkodnak. A legnagyobb szelet a Group 4 Securitas Kft.-é, a piac 50 százalékát tudhatja magáénak. A dán tulajdonú vállalkozás 1998-ban először az OTP Bank Security Rt.-t, egy évre rá a Megamicro Rt.-t, s tavaly pedig a Banktech Rt.-t kebelezte be. A Group 4-et a Securitas Rt. követi a sorban 15 százalékos részaránnyal. Ez az a biztonsági vállalkozás, amelynek pénzszállító járműveit többször is támadás érte az elmúlt hetekben.

Az előzőhöz hasonló részarányt képvisel az 1998-ban megalakult Földi László vezette Defend, amelyről azt tartják, a kormány biztonsági cége, hiszen a közelmúltban szinte minden nagyobb állami megrendelést megnyert.

A hazai pénzszállítópiac két főszereplője még a Köttner és a Securicor - körülbelül 10-10 százalékos részesedéssel.

Kecskeméti Sándor, a Biztonsági Nagyvállalkozások Szövetsége elnöke szerint a piac meghódításáért ádáz küzdelem folyik a cégek között. Az elnök szerint az ötök között akad olyan, amely saját embereit is beépítette az egyik konkurens céghez, hogy így jusson hozzá azokhoz a belső információkhoz, amelyek révén ellehetetleníti riválisát. Amikor a Group 4 tavaly megvásárolta például a Banktech Rt.-t, az ellenfelek egyike még a szerződés aláírása előtt "leigazolta" utóbbi vállalkozás egyik vezetőjét, aki aztán azon mesterkedett, hogy elorozza a Group 4 elől korábbi cége ügyfeleit. Ugyanez a biztonsági társaság már ezt megelőzően is megpróbált sebeket ejteni a legnagyobb piaci részesedést felmutató vállalaton, úgy, hogy például a dátumváltás előtt elcsábította 200 dolgozóját, elsősorban azokat, akik a pénzszállítás és az ATM-üzemeltetés területén dolgoztak. Emiatt a Group 4 egyébként 100 millió forintra pereli "támadóját".

Kecskeméti Sándor úgy véli, két-három éven belül letisztul a hazai piac, s a ma meglévők közül legalább kettő felhagy a vállalkozással.

Jelenleg a társaságok egymás alá kínálnak egy jó üzlet reményében. A most érvényes árak szerint a vállalkozások között akad, amely csupán 800 forintot kér el azért, hogy valamelyik üzleti partnerétől elszállítsa az aznapi bevételt, s mindössze 300 forintot számít fel neki 1 millió forint feldolgozásáért. Elsősorban a bankok, a hipermarketek, az üzemanyag-forgalmazók, illetve a nagyobb vállalatok megnyerése a cél.

A közelmúltban több pénzszállítót ért támadás. Sokak szerint mindez nem a véletlen műve. Ezek hátterében tudatos akciók állhatnak, mégpedig a megtámadott cég lejáratása érdekében, de ami ennél is valószínűbb, hogy a bűnszövetkezeteknek elfogyott a pénzük. Kecskeméti Sándor szerint mindez csak találgatás.

A biztonsági vállalkozások közül a közvélemény számára a Defend a legismertebb. Hajda Iván, a cég igazgatóhelyettese szerint népszerűségük leginkább annak köszönhető, hogy 1998 óta, amikor is létrejött a kft., támadások kereszttüzében áll. Ez azzal függ össze, hogy a konkurensek máig nem tudták megemészteni, hogy egy tisztán magyar tulajdonú vállalkozás egyre nagyobb szeletet vág ki a biztonsági piacból.

A riválisok szerint ugyanakkor a Defend tisztességtelen üzleti magatartást tanúsítva éri el sikereit, amihez a nagypolitika asszisztál. Hajda szerint mindez alaptalan vádaskodás, még soha senkivel szemben nem jártak el inkorrektül. A politikai támogatottságról szólva csupán annyit közölt: tavaly 24 állami közbeszerzési pályázaton indultak el, s csak hatot nyertek meg.

Szilágyi Béla

(Magyar Hírlap)

Korábban: