Vágólapra másolva!
Az Országgyűlés Foglalkoztatási és Munkaügyi Bizottsága szerdai ülésén a Munka Törvénykönyve, a Közalkalmazotti, a Köztisztviselői és a Foglalkoztatási törvény módosításához kapcsolódó javaslatokat tárgyalt.
Vágólapra másolva!

A rendkívüli munkavégzés éves korlátja

A parlament előtt lévő törvényjavaslat jelentősen emelni kívánja a rendkívüli munkavégzés felső határát. A hatályos szabályozás szerint ugyanis jelenleg évente legfeljebb 144 óra, míg a javaslat szerint 300 óra rendkívüli munkavégzés rendelhető el. Ettől a szabálytól kollektív szerződés eltérhet, és a rendkívüli munkavégzés felső határát az eddigi 200 órával szemben a tervezet szerint legfeljebb 400 órában maximálhatja. A bizottsági ülésen előterjesztett módosító indítvány a munkavégzés éves korlátját 200 órában húzná meg, s a kollektív szerződéssel ez a mérték legfeljebb 300 órára lenne emelhető.

Helyettesítési díj a közalkalmazottaknak

Egy másik, a bizottság által tárgyalt módosító indítvány azt célozza, hogy ne csak a köztisztviselőket, hanem a közalkalmazottakat is illesse meg helyettesítési díj, mégpedig a helyettesítés ideje alatt végzett munkával arányosan.

Munkaerőkölcsönzés a szövetkezeteknél

Vita bontakozott ki a bizottság ülésén arról, hogy kizárhatók-e a szövetkezetek a munkaerő-kölcsönzésből. (A Munka Törvénykönyve módosítása külön fejezetet szentel a munkaerő-kölcsönzés szabályozásának). Az elfogadott módosító indítvány a szövetkezeti tagokat továbbra is kizárná a kölcsönzésből, a szövetkezet alkalmazottai viszont "kikölcsönözhetők" lennének.

Foglalkoztatási törvény

Általános vitára alkalmasnak találta a bizottság a foglalkoztatási törvény módosítására vonatkozó kormányzati javaslatot. A törvényjavaslat Foglalkoztatási Hivatallá (FH) alakítaná át az Országos Munkaügyi Kutató és Módszertani Központot (OMKMK), s az ott dolgozók köztisztviselői státusba kerülnének. Az FH a megyei a fővárosi munkaügyi központok irányításával, másodfokú hatósági feladatokkal foglalkozik majd, valamint összefogja az informatikai, a fejlesztési és a vagyongazdálkodási munkát.

A törvénymódosítással azok a fiatalok is bevonhatók lesznek a támogatott munkaerő-piaci képzési programokba, akik az iskola befejezését követően még nem regisztráltatták magukat munkanélküliként, s a különféle gyermeknevelési támogatásokban részesülő személyek is bekapcsolódhatnak a támogatott programokba.

(MTI)

Korábban:

Még az idén módosul a Munka Törvénykönyve?
(2000. december 8.)