<P>Júliustól 6,3 százalékkal drágulnak a gyógyszerek</P>

Vágólapra másolva!
A kabinet kedden elfogadta a gyógyszergyártókkal kötött hároméves megállapodást, melynek értelmében július elsejétől 6,3 százalékkal drágulnak a gyógyszerek. Az egészségügyi miniszter a megállapodástól azt reméli, hogy 200 új készítmény jelenhet meg a magyar piacon.
Vágólapra másolva!

A kormány keddi ülésén elfogadta a gyógyszergyártókkal kötött hároméves megállapodást - közölte Mikola István egészségügyi miniszter a kabinet ülése utáni sajtótájékoztatón.

A miniszter elmondta: a megegyezés értelmében a gyártók július 1-től 6,3 százalékkal, 2002. július 1-től 2,8 százalékkal, 2003. július 1-től pedig a költségvetési törvényben rögzített inflációs ráta 70 százalékával emelhetik a társadalombiztosítási támogatásban részesülő 3500 készítmény árát.

A miniszter beszámolt arról, hogy a megállapodásnak köszönhetően a tb-támogatás kiterjed új készítményekre is, így a jövőben 200 - döntően mentális, daganatos és mozgásszervi betegségek kezelésére alkalmas - gyógyszer jelenhet meg a magyar piacon.

Mikola István közlése szerint a megállapodás 6,95 milliárd forint többletkiadást ró a gyógyszerkasszára, ami kormányzati pluszforrásokat is igényel majd.

Az egészségügyi miniszter emellett több milliárd forintos megtakarítást vár a gyógyszerpiac racionálisabb működtetését, illetve a hamis utalványozásból következő illegális kereskedelem visszaszorítását célzó intézkedésektől.

(MTI)

Ajánlat:

Egészségügyi Minisztérium

Korábban:

Március 1-től emelkednek a nem támogatott gyógyszerek árai
(2001. ebruár 27.)

Legfeljebb 6,3 százalékkal emelkednek a gyógyszerárak
(2001. január 30.)