<P>A gazdasági miniszter felügyelje az MFB-t?</P>

Vágólapra másolva!
Módosítójavaslatok tucatjaival kívánja megváltoztatni a Magyar Fejlesztési Bankról (MFB) szóló törvény tervezetét az MSZP, és több finomítást javasol a legnagyobb kormányzópárt is. A módosítójavaslatok központjában a bank felügyelete, az általa adott hitelek minősítése, valamint tisztségviselők összeférhetetlenségi szabályai állnak.
Vágólapra másolva!

A parlament költségvetési bizottsága kedden tárgyalja az MFB-ről szóló törvény tervezetét. Amint az a tervezet parlamenti vitája után várható volt, módosítójavaslatok tucatjai készültek - többnyire az MSZP és a Fidesz részéről.

A Fidesz szerint az MFB évente számolna be a kormánynak tevékenységéről, s ezt követően kerítsenek sort a tőkeemelésre vagy leszállításra. A kormánypártiak szeretnék, ha többek közt a bank igazgatóságának és felügyelőbizottságának tagjai pártmegbízatást, közszereplést sem vállalhatnának. A legnagyobb kormányzópárt szerint a bank felügyeletét a gazdasági miniszter látná el egy személyben.

Az MSZP ugyanakkor a jelenlegi helyzetet - vagyis, hogy az MFB-ért a pénzügyminiszter felel - érintetlenül hagyná. Az MSZP javaslatai főként a bank által vállalt kötelezettségek mértékének csökkentésére irányulnak. A nagykockázat mértékét a szavatoló tőke 35-ről 25 százalékára, az egy ügyfélcsoporttal vállal kockázatok mértékét 45-ről 35 százalékra szeretnék mérsékelni. A szocialisták szerint az MFB-nek egy éven belül át kellene adni az alaptevékenységhez nem tartozó gazdasági érdekeltségeit az ÁPV Rt.-nek. A felügyelőbizottságba paritásos alapon a parlamenti pártok 1-1 képviselőjét, valamint az Állami Számvevőszék képviselőjét javasolják beválasztani, míg a felügyelőbizottság elnöke mindig a legnagyobb ellenzéki párt képviselője lenne.

A Szabad Demokraták Szövetsége korábbi bejelentésének megfelelően nem tett módosítójavaslatot: a törvényt feleslegesnek és hibásnak tartják.

Szakonyi Péter

(Magyar Hírlap)

Ajánlat:

Magyar Fejlesztési Bank