Romlott tavaly az agrárgazdaság teljesítménye

Vágólapra másolva!
Újabb 54 millió dollárral csökkent az agrárgazdaság exportteljesítménye tavaly, ugyanakkor az import nőtt, azaz tovább romlott az ágazat teljesítménye - írja a Világgazdaság az FVM tavalyi évet összegző kimutatásai alapján.
Vágólapra másolva!

Az agrárgazdaság ma meg sem közelíti azt a külkereskedelmi eredményt, amit 1998-ban még elért, és amelyet szakértők szerint elérhetne. A Világgazdaság elemzéséből kiderül: gyakorlatilag semmilyen pozitív hatása nem volt az agrárexportra a Torgyán-Szabadi páros által folytatott "agrárdiplomáciai offenzívának". Sőt, ahol a volt tárcavezetők megfordultak, a kivitel többnyire csökkent.

A volt FVM-vezetők eleve olyan "egzotikus" tájakra utaztak, amelyek a magyar exportban együttvéve is pusztán 2,9 százalékos szereppel bírtak. Az arány akkor is csupán 4,5 százalékos, ha Kanada, az USA, vagy Ausztrália részesedését is ideszámítjuk. A Torgyán-Szabadi páros által meglátogatott országok közül értékelhető exportnövekedés mindössze a japán és az USA-beli kivitelben mérhető - olvasható a Világgazdaság elemzésében.

(MTI)