Hibás biztonsági szál az euró bankjegyekben

Vágólapra másolva!
Nem elképzelhetetlen, hogy mintegy félmilliárd euró névértékű bankjegyet kell bezúzni a biztonsági szál hibája miatt. A biztonsági szálakat gyártó olasz cég látja el az euró egyik alapanyagával többek között az olasz, a francia és a spanyol pénzjegynyomdát.
Vágólapra másolva!

Újabb kellemetlenség okoz fejfájást a közös európai fizetőeszköz tíz hónap múlva esedékes bevezetésén fáradozó hatóságoknak: ezúttal a Milánó közelében található Mantegazza Antonio Arti Grafiche cég okozza a problémát. Ez a vállalat szállítja több nyugat-európai pénzjegynyomdának az euró bankókban felhasznált biztonsági szálakat.

Mint a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) hétfőn arról beszámolt, több ügyfél az utóbbi hetekben arra panaszkodott, hogy a bankjegyekbe applikált biztonsági szál egy idő után szétfoszlik. Az olasz cég üzleti partnerei között van többek között az olasz, a francia és a spanyol állami pénzjegynyomda, továbbá a francia-angol Arjo Wiggins papírkonszern. Ennek értékpapír részlege látja el az euró alapanyagával a belga, görög, ír és osztrák bankjegynyomdákat.

Nem világos egyelőre, vajon a jelenséget a Mantegazzánál bekövetkezett gyártási hiba okozza-e, vagy pedig a bankjegyek papírjában végbemenő vegyi folyamat, amit a különleges papírban lévő vegyület okozhat.

A FAZ szerint a hiba következményeit még nem sikerült fölmérni, ám nem kizárt, hogy félmilliárd euró névértékű bankót kell esetleg bezúzni és újra nyomni.

(MTI)

Korábban:

Nem készülnek el időre az euró-bankjegyek Franciaországban
(2001. március 5.)