Adózni kell a tavaly felvett állami támogatások után

Vágólapra másolva!
Az energia drágulásával párhuzamosan egyre több fogyasztó próbálja úgy csökkenteni költségeit, hogy valamilyen energiatakarékossági fejlesztést hajt végre. Ezt a törekvést a kormányzat idén csaknem 2 milliárd forinttal támogatja. A spóroláshoz a maga módján az adóhatóság is igyekszik hozzájárulni, hiszen az idén kapott állami támogatás után már nem szed jövedelemadót.
Vágólapra másolva!

Eddig csaknem kétszáz pályázat érkezett a gazdasági tárca január közepén kihirdetett energiatakarékossági pályázataira. A legtöbb érdeklődő - 170 pályázó - a lakossági programokra jelentkezett, a kérelmezők támogatási igénye eléri az 50 millió forintot - tudta meg a Népszava Szerdahelyi Györgytől, a Gazdasági Minisztérium szaktanácsadójától.

A szakember elmondta: idén a kormányzat a Széchenyi-terv keretében hirdette meg a takarékossági pályázatokat. Ebben az évben először csak vissza nem térítendő támogatások formájában, legfeljebb a beruházások értékének 30 százaléka erejéig kapnak pénzügyi segítséget a jelentkezők. 2001-ben a tavalyi 900 millió forintos keret több mint kétszerese, mintegy kétmilliárd forint jut az energiamegtakarítások ösztönzésére.

A hagyományos építésű lakások fűtésének, illetve hőszigetelésének a korszerűsítésére 500 millió forintot különített el a tárca. (A panellakások tulajdonosai, bérlői erre a forrásra nem pályázhatnak, mivel a panelházak energiatakarékosabbá tételére külön, hárommilliárd forintos támogatási programot indított a kormányzat.) A távhőszolgáltatók energiarendszereinek a fejlesztésére 315 millió forintot biztosít a minisztérium, míg a megújuló energiafélék hasznosításának az elterjesztését idén 350 millió forinttal támogatja. Emellett vissza nem térítendő támogatást kérhetnek az energetikai rendszereiket, valamint a közvilágítási hálózatukat átalakító önkormányzatok, a megtakarítást elősegítő beruházásokat végző nagyvállalatok, illetve kis- és közepes vállalkozások. Ezenfelül pályázhatnak a központi forrásokra a közlekedési rendszereket és a környezetvédelmi tudatot fejlesztő programokat meghirdető szervezetek.

Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivataltól (APEH) megtudtuk: azoknak a pályázóknak, akik az elmúlt évben igényeltek és kaptak energiatakarékossági támogatást, a felvett összeget "egyéb" jövedelemként be kell vallaniuk, s annak - jövedelmük nagyságától függően - 20, 30 vagy 40 százalékát jövedelemadóként be kell fizetniük. Az idén igényelt és felvett támogatásokra azonban ez a szabály már nem vonatkozik, mivel 2001-től adómentessé váltak az energiatakarékossági pályázatokon megszerzett támogatások.

Szerdahelyi György úgy tájékoztatott: a kért összeget csak a beruházás befejezése után kapják meg az igénylők, így tavaly csupán a pályázók alig húsz százaléka, mintegy 30 jelentkező vehette át az igényelt összeget. Vagyis a kérelmezők zöme idén kapta meg a 2000-ben megpályázott támogatást, s emiatt nem kell adót fizetnie a felvett öszszeg után.

(Népszava)

Ajánlat:

Üzleti Negyed - SZJA tanácsadó

Üzleti Negyed - Pályázatok

Üzleti Negyed - Adó