<P>Eladó a Cineplex Odeon</P>

Vágólapra másolva!
A legnagyobb amerikai moziüzemelteto, a Loews-Cineplex Entertainment Corp., csődje miatt eladja egyetlen magyarországi filmszínházát, a Pólus Centerben található Cineplex Odeont - közölte az Üzleti Negyed érdeklodésére Szabó András, a mozi igazgatója.
Vágólapra másolva!

A világszerte 365 helyszínen, közel 3000 filmvászonnal üzemelő Loews még az elmúlt hónapban jelentett csődöt, ennek következménye, hogy magyarországi érdekeltségeitől is meg kíván válni. A cég több, a hazai mozipiacon jelen lévő céggel tárgyalt az átvételről, ezek között van az InterCom és a Village Cinemas tulajdonában lévő Hollywood Multiplex is. A Világgazdaság információi szerint további átrendeződést jelenthet a moziüzemeltetők piacán a - többek között a Westend bevásárlóközpontban mozit üzemeltető - dél-afrikai Ster-Kinekor európai piacról való kivonulása.

A hazai mozik kihasználtsága az elmúlt években csökkenő tendenciát mutatott, 2000-ben már csak 22 százalékos volt, holott a nyereséges működéshez legalább 25 százalékot kellene felmutatni. A csökkenő kihasználtságnak csak részben oka a kiugró bevételt jelentő filmsikerek elmaradása, a fő indok a multiplextúlkínálat. Jelen pillanatban Budapesten tíz különböző helyszínen, 86 teremben 17 600 szék várja a mozizni vágyókat, és még ebben az évben nyílik a főleg budai közönséget kiszolgáló, kilenc termet magába foglaló MOM mozi, valamint a Mammut Budai Moziközpont öttermes, új része.

A 90-es években világszerte elterjedt multiplexláz egyébként nem csak Amerikában szedi áldozatait, a kissé megkésve reagáló Németországban is előfordult már, hogy óriási beruházást igénylo mozikomplexumok - érdeklődés hiányában - csődöt jelentettek.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat: