Tovább csökkennek a lakáshitelek kamatai

Vágólapra másolva!
Tavasztól olcsóbban juthat lakáshitelhez több bank ügyfele is. A nagyobb pénzintézetek közül néhányan ugyanis már döntöttek, vagy a közeljövőben határoznak a lakáskamatok csökkentéséről.
Vágólapra másolva!

A Kereskedelmi és Hitelbank március 15-től átlagosan 1 százalékponttal csökkenti lakossági hitelei többségének kamatát. A lakáscélú hitelekért március közepétől 16,5 százalékos kamatot kell fizetni az ügyfeleknek. Az ingatlannal fedezett személyi hiteleit pedig 19-22 százalékos éves kamat mellett kínálja a bank. A kamatcsökkentés nem csak az új hitelügyletekre, de a már megkötött kölcsönszerződésekre is vonatkozik.

Az OTP Bank Rt. március 1-től mérsékelte 150-200 bázisponttal az ingatlanfedezetek mellett folyósított hitelei éves kamatát. Ekkor a támogatás nélküli lakáshitelek kamata éves szinten 16 százalékra csökkent. A jelzálog típusú hitelek éves kamatát is mérsékelték, mégpedig 2 százalékponttal. E kölcsönökért az OTP egyenletes törlesztés mellett 19 százalékot számít fel évente. A 2000. év előtt folyósított lakáskölcsönökre a kamatmérséklés nem vonatkozott.

A Földhitel- és Jelzálogbank (FHB) már egy hónappal korábban, azaz február 1-től mérsékelte egyes lakáshiteleinek kamatát. Így a használt lakások vásárlásához, bővítéséhez, korszerűsítéséhez az addig számított 12,6 százalék helyett február 1-től 10,9 százalékos kamat megfizetése mellett juthatnak az ügyfelek.

Az új lakást építő, vásárló házaspároknak és a gyermeküket egyedül nevelőknek ez év február elsejétől a korábbi 6,5 százalék helyett éves szinten 6,2 százalékos kamat mellett nyújt kiemelt állami támogatást élvező kölcsönt az FHB.

Gyuris Dániel, az FHB vezérigazgatója korábban azt nyilatkozta, hogy várhatóan április 1-től csökkentik újra a kamatokat a márciusi jelzáloglevél-kibocsátást követően. Hasonlóan a többi pénzintézethez a Magyar Külkereskedelmi Bank Rt. is jelezte, hogy március közepén-végén mérsékli lakáshiteleinek kamatterheit, ám a konkrét mértékről még nem döntöttek.

A Raiffeisen Banknál egyelőre nem terveznek kamatmérséklést , de elmondták, hogy folyamatosan nyomon követik a lakáskölcsönök változását, és a piac alakulásának függvényében lépnek a jövőben.

(MTI)

Ajánlat: