<P>Kötelező a telephelyek engedélyének megújítása</P>

Vágólapra másolva!
A kisiparosok képviselői szerint óriási terhet ró mind a vállalkozókra, mind pedig az önkormányzatokra egy 1999 nyarán megjelent kormányrendelet, mely szerint 2001 július végéig minden fizikai munkát végző vagy végeztető vállalkozásnak újra kell engedélyeztetnie telephelye működését. A rendelet az egészséges lakókörnyezethez való jognak kíván érvényt szerezni.
Vágólapra másolva!

A kormányrendelet értelmében lakókörnyezetben nem lehet ipari tevékenységet végezni, abban az esetben sem, ha a környéken lakók arra igényt tartanak - áll a Népszabadaság témával foglalkozó cikkében. Az engedélyt kiadó önkormányzatoknak nincs elbírálási joga e téren, kivételt jelenthet viszont, ha a lakókörnyezetben működő vállalkozásnak már van engedélye. Ebben az esetben csupán ismét jóvá kell hagyatni az engedélyt, melyhez azonban 17 különböző szakhatóság engedélyére is szükség van.

További problémát jelent, hogy az engedély kiadását közös helyszíni szemlének kell megelőznie, melyen a vállalkozó, a 17 szakhatóság és a jegyző képviselőin kívül a szomszédoknak is meg kell jelenniük. A paragrafusok szerint, ha az önkormányzat nem járul hozzá a telephely engedélyezéséhez, kötelessége kártalanítani az így póruljárt vállalkozót.

(Üzleti Negyed)