Drámai évet tudhat maga  mögött a Nasdaq

Vágólapra másolva!
Most szombaton van egy éve, hogy a Nasdaq egyesített indexe elérte történetének legnagyobb értékét, az 5048,62 pontot. Sok ok azonban nincs az ünneplésre, mert a 12 hónappal ezelőtti csúcs óta 59 százalékkal, mintegy 3000 ponttal csökkent az index, köszönhetően a technológiai részvények erőteljes gyengülésének.
Vágólapra másolva!

A pénteki kereskedési napon a Nasdaq 115,95 pontot - több mint 5 százalékot - esett 2052,78 pontra, ami 1998 december 17.-e óta a legalacsonyabb érték. Az elmúlt évben az index 39,2 százalékot zuhant, az idei évben pedig már összesen 16 százalékot.

Az elmúlt tizenkét hónapban sok minden megváltozott. Az egy éve még lendületesen fejlődő gazdaság mára lelassult, a befektetők elvesztették bizalmukat. A technológiai cégek növekedését illetően a korábbi optimizmust felváltotta a kockázattól való félelem.

Egy éve az amerikai gazdasági növekedés üteme még 5,4 százalékos volt. Most kérdéses, hogy egyáltalán beszélhetünk-e növekedésről az idei év első negyedében. A Nasdaq szárnyalásának idején, az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve felemelte irányadó kamatait, annak érdekében, hogy a gazdaság túlhevülését megakadályozza. 2001-ben a Fed eddig kétszer csökkentette kamatait egyenként 50-50 bázisponttal, hogy elkerülje a gazdasági recessziót.

Azonban a gazdasági változások mellett egyéb tényezők is közrejátszottak a részvényárak csökkenésében. A technológiai részvények népszerűsége az árfolyamokat olykor több száz százalékkal emelte, ami gyakran ellentmondott a realitásoknak.

A mobilkommunikációs berendezéseket gyártó Qualcomm Inc. részvényei például 1999 elején 6 dollár körüli áron kerültek tőzsdei bevezetésre. A tavalyi év elején a cég papírjai már 176 dollárt értek, míg most csak 54 dollárt érnek.

A Nasdaq drámai változásaira jellemző, hogy csak két hónappal a legmagasabb érték elérése előtt lépte át először a 4000 pontos határt, azonban egy hónappal utána - 2000 április 12.-én - már ismét 4000 ponton volt. Idén június 20.-ra a Nasdaq újra 4000 pont fölé került és szeptember elejéig e körül az érték körül mozgott. November végére azonban a Nasdaq 3000 pont alá zuhant, mert a vállalatok nyereségei, valamint az eladások alulmúlták az előzetes várakozásokat.

Egy éve számos elemző úgy gondolta, hogy a technológiai részvényekre nem hatnak ki a magasabb kamatok. Sokan úgy vélték, hogy a technológiai részvények a gazdasági lendület mérséklődése esetén is népszerűek maradnak.

Az Oracle azonban rácáfolt ezekre a feltételezésekre. A cég az elmúlt héten csatlakozott azon vállalatok százaihoz, amelyek bejelentették, hogy a szoftvereik iránt lecsökkent érdeklődés a profitvárakozásoktól való elmaradást okozhatja. Ez azonban nem egyedi eset volt.

Az Oracle-hoz hasonlóan az Amazon.com is negatív várakozásokról számolt be, és az 1999 végén még 105 dolláros árfolyamon lévő papírjai most 13 dollárt érnek. A Nasdaq egyik legfontosabb komponense, a Yahoo a tavaly év elején 237,50 dolláros részvényenkénti árfolyamot ért el, ami mostanra 93 százalékot csökkent.

A Wharton School professzora, Jeremy Siegel szerint, a befektetők elmúlt évben tapasztalt nagyszámú részvényeladásai racionális választ jelentettek a gyors ütemben csökkenő profit eredményekre. Siegel úgy véli, hogy a Nasdaq legalacsonyabb értékét még nem érte el. Nem gondolom, hogy a technológiai részvények olcsók volnának, de közel vannak valós értékükhöz - mondta a szakértő.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat: