<P>Bérkiegészítésre legfeljebb huszonnégyezer forint</P>

Vágólapra másolva!
Valamivel kevesebb, mint 24 ezer forintnyi átlagos bérkorrekcióban részesülhetnek a közoktatásban dolgozók a tavalyi vártnál nagyobb infláció miatt. Ötszáz forinttal több pluszpénz jut az önkormányzati dolgozóknak, míg a közművelődésben foglalkoztatottak 13 700 forinttal vigasztalódhatnak - tudta meg a Népszava.
Vágólapra másolva!

A Költségvetési Intézmények Érdekegyeztető Tanácsának (KIÉT) tagjai a pénteki ülésen megtárgyalják a bérkorrekció mértékét és módját meghatározó kormányrendelet-tervezetet. A korábbi megállapodás szerint legkésőbb április elején kézhez kell kapniuk az érintett dolgozóknak az eredetileg tervezettnél magasabb infláció miatti bérkiegészítést. Mint ismeretes a kormány tavaly december 21-ei döntésével 25 milliárd forintot helyezett el a központi letéti számlán a tervezettnél nagyobb infláció miatt a közszférában dolgozóknak juttatandó bérkiegészítésre. Úgy tudjuk, hogy ez az összeg elegendő lesz a pluszjuttatásra, amit várhatóan a jövő heti ülésén véglegesít a kormány.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közlése szerint tavaly a nemzetgazdaság egészében 13,5 - ezen belül a költségvetési szférában 12,3 - százalékkal növekedtek a bruttó átlagkeresetek. Ennek ismeretében a kormány előterjesztésében azt javasolja, hogy azokban az ágazatokban, illetve szakágazatokban dolgozók, akiknek a keresete az elmúlt évben kevesebb mint 13 százalékkal növekedett, egyszeri bérkorrekcióban részesüljenek. A rendelettervezet forintosítja, hogy a kiegészítésre szoruló ágazatokban dolgozók átlagosan mekkora összegű egyszeri juttatásban részesülhetnek. Az érintett intézmények, illetve az önkormányzatok a foglalkoztatottak létszámával arányos "fejpénzt" kapnak. Az előterjesztés szerint az egyes intézmények differenciáltan is szétoszthatnák a pluszjuttatást a dolgozók között, egyeztetve a helyi szakszervezetekkel s figyelembe véve az esetleges ágazati megállapodásokat is - tudtuk meg a Népszava.

A KSH adatai azt mutatják, hogy a közigazgatás, a védelem és a kötelező társadalombiztosításban dolgozók átlagkeresete 11,3, az oktatásban foglalkoztatottaké pedig 11,4 százalékkal emelkedett. Utóbbi ágazaton belül a közoktatásban dolgozók számíthatnak csaknem 24 ezer forintnyi bérkiegészítésre, lévén, hogy a felsőoktatásban az átlagnál nagyobb volt a keresetnövekedés. Ennél ötszáz forinttal többet kapnak az önkormányzatok által a közigazgatásban foglalkoztatottak. Az önkormányzatoknál a szórakoztatásban, a kultúra, valamint a sport területén foglalkoztatottak 19 600 forintnyi egyszeri kiegészítésben részesülnek. A közművelődésben dolgozók fejenként 13 700 forintot kapnak, miután keresetük átlagosan 12,1 százalékkal nőtt.

A szakszervezetek zömmel támogatják a bérkiegészítésre tett javaslatot, bár elvi kifogásuk van az ellen, hogy csak azok kapnak bérkiegészítést, akinek a keresete az átlagnál kisebb mértékben növekedett. A tervezettnél magasabb infláció ugyanis minden réteget kellemetlenül érintett - válaszolta lapunk kérdésére Horváth Gábor, a KIÉT munkavállalói oldalának ügyvivője. Az egyeztetésen várhatóan szóba kerül a bérrendszer felülvizsgálatának kérdése is.

Tiltakozó nagygyűlés

Nagygyűlésen tiltakoznak a szakszervezeti szövetségek a fővárosban, a Hősök terén március 24-én 11 órakor a Munka törvénykönyve tervezett formájú módosítása ellen - jelentették be a konföderációk vezetői. A szakszervezeti vezetők hangoztatták: bíznak abban, hogy a munkavállalók véleménye eljut a törvényhozókhoz, s nem ellenükben alkotnak jogszabályt. A múlt év novemberében a sportcsarnokban rendezett nagygyűlésen csaknem nyolcezren követelték mindezt, most még több résztvevőre lehet számítani.

Dutka Noémi

(Népszava)