<P>Tovább tart a bizonytalanság a sertéságazatban</P>

Vágólapra másolva!
Továbbra is bizonytalan a magyar sertéságazat sorsa, mert az agrártárca egyelőre nem hirdette meg a beígért minőségi- és exporttámogatásokat. A Vágóállat- és Hús Terméktanács titkára szerint a száj- és körömfájás járvány miatt erre különösen nagy szükség volna.
Vágólapra másolva!

Még mindig nagy a bizonytalanság a magyar sertéságazatban, mert az ígéretek ellenére sem kapta meg az ágazat a beígért export, illetve minőségi támogatást - mondta csütörtökön Zádori László, a Vágóállat- és Hús Terméktanács titkára.

A szakember elmondta: a szaktárca annak ellenére nem hirdette meg a támogatásokat, hogy azokat a Pénzügyminisztérium már jóváhagyta. A minőségi támogatás az idén mintegy 4,1 milliárd, az exportszubvenció pedig további 4,8 milliárd forintos állami segítséget jelentene az ágazat számára.

Zádori kijelentette: az összeg mielőbbi felhasználása különösen fontos lenne a brit szigeteken dúló száj- és körömfájás járvány okozta problémák miatt.

A szakember úgy vélte, hogy a minőségi támogatás felhasználása gyengítené a feketegazdaságot, amelyben jelenleg a terméktanács becslése szerint mintegy 600-800 ezer sertést tartanak. Hozzátette: ha a járvány átterjedne a kontinensre, akkor ezek az állatok potenciális veszélyforrást jelentenének az ország számára.

(MTI)

Ajánlat:

FVM

Korábban:

Egész Európa a száj- és körömfájás elterjedésétől retteg - Magyarország fertőtlenít
(2001. március 5.)

Új alapokra helyezik az agrár exporttámogatások felhasználását
(2001. március 4.)

Az idén 191 milliárd forintot fordítanak agrártámogatásra
(2001. február 23.)

Összeomlik a sertéspiac
(2001. február 8.)