Kevesebb jövedelemadó-bevallás érkezett

Vágólapra másolva!
Összesen 592 129 darab beérkezett személyi jövedelemadó (szja) bevallást vett nyilvántartásba az adóhivatal március 5-ig, ami mintegy 8 százalékkal marad el az egy évvel korábbi adattól - tette közzé az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal csütörtökön. A bevallásokból összesen 370 166 darabot dolgoztak fel, ami több mint 16 százalékkal marad el a tavalyi év hasonló időszakában mért adattól.
Vágólapra másolva!

Az APEH összesen 421 473 darab beérkezett személyi jövedelemadó bevallást vett nyilvántartásba február utolsó napjáig, amelyből 256 ezer 566 darabot dolgozott fel.

Az APEH összesen 3,7 milliárd forintot fizetett vissza mintegy 140 ezer adózónak március 6-ig. Egy évvel korábban a visszautalt összeg 3,8 milliárd forint volt, amit összesen 151 ezer adózónak küldtek el. Kamatot március 6.-ig 28 esetben kellett fizetnie késedelem miatt az adóhivatalnak 9.484 forint értékben. Egy évvel korábban ez a szám 469 esetnél 169 ezer 410 forint volt.A beérkezett bevallásokból 14 447 darabot készítettek el internetes programmal.

Az szja bevallásokban az eddig felmerült leggyakoribb hibák között említi az adóhivatal, hogy a köztartozásra, és a televízió készülék üzemeltetésére vonatkozó nyilatkozat hiányzik. Az adójóváírás esetén nincs feltüntetve bérjövedelem. Sokan helytelenül állapítják meg az adójóváírás összegét és igénybevételét. Ezen kívüli gyakori a magánnyugdíj pénztárak adóigazgatási számának hiánya, de előfordulnak összegzési hiba is.

Az adóhivatal mintegy 2,3 millió egységcsomagot postázott ki mindazoknak, akik az elmúlt év során önállóan nyújtották be személyi jövedelemadó-bevallásukat. Ezen felül a munkáltatókon keresztül mintegy 2 millió bevallást várnak.

(MTI)

Ajánlat:

Személyi jövedelemadó tanácsadás
Az Üzleti Negyed új szolgáltatása.

Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal