Budapesten 1,2 milliárd forint parkolási díjjal tartoznak az autósok

Vágólapra másolva!
A főváros és az önkormányzatok megtalálták a megoldást a ki nem fizetett parkolási díjak behajtására. Eddig a parkolóőrök a törvényi szabályozás miatt nem kaphatták meg az autók autók tulajdonosainak a nevét, ugyanis azokat - a rendszám mellett - csak az alváz- és a motorszámmal együtt tudták lekérni az adatnyilvántartóból. A törvény egyes paragrafusai alapján azonban az önkormányzatok jegyzői megkaphatják ezeket az adatokat. Így a jövőben a fizetési felszólításokat nem a parkolási Kft., hanem az önkormányzatok küldik ki.
Vágólapra másolva!

A főváros IX. és XIII. kerületében működő parkolási kft., illetve a tulajdonos önkormányzatok megtalálták a törvényes megoldást, hogyan hajthatók be visszamenőleg a ki nem fizetett parkolási díjak - nyilatkozta a Világgazdaságnak. Novák Péter, a cég ügyvezető igazgatója. Az adatvédelmi biztos hivatalának munkatársa, dr. Simon Judit szerint jogszerűnek tűnik az eljárás, bár közvetlen információk híján egyelőre az ügy több részlete nem egyértelmű számára.

Budapesten már meghaladja az 1,2 milliárd forintot az a tartozás, amit a parkolási díjakat ki nem fizető autósok felhalmoztak. A közúti közlekedési adatokról szóló, tavaly január 1-jével életbe lépett törvény szerint akkor adható ki a belügyminisztériumi adatnyilvántartóból a rendszám alapján az autó tulajdonosának neve és lakcíme, ha a kérelmező az alváz és a motor számát is tudja. A parkolóőrök viszont ez utóbbiakat természetesen nem tudják feljegyezni. Jogi szakértők szerint azonban van olyan paragrafusa a törvénynek, amelynek alapján az önkormányzatok jegyzői megkaphatják az adatokat. A személyi adatok védelmével kapcsolatos aggályok miatt a parkolási kft. nem kapja meg a neveket és a címeket, a fizetési felszólításokat az önkormányzat küldi ki. A 100 legnagyobb adós már megkapta a fizetési felszólítást. A tervek szerint hamarosan újabb 10 ezer autóshoz érkezik meg a felszólítás, de kedvezményt kaphatnak, akik április 15-ig befizetik hátralékukat. Ezután az eredeti követelést a kamatokkal együtt polgári peres úton hajtják be.

A Budapesten elsőként alapított belvárosi parkolási társulás nem alkalmazza ezt a jogi megoldást, bár kintlévősége 1996 óta mintegy 1 milliárd forintra nőtt.

(MTI)