<P>Bilincselhetnek és őrizetbe vehetnek az adónyomozók</P>

Vágólapra másolva!
Szerdától lép hatályba az adónyomozók tevékenységét szabályozni hivatott pénzügyminiszteri rendelet. A jogszabály és az APEH Bűnüldözési Igazgatóságát létrehozó törvény között komoly joghézag fedezhető fel: a rendelet elvileg lehetővé teszi az adónyomozóknak fedőintézmények üzemeltetését, ám ehhez hiányzik a részleteket szabályozó magasabb jogforrás, egy kormányrendelet.
Vágólapra másolva!

Az adónyomozók törvénytelenségek felderítésére rejtett nyomozáshoz elvileg alapíthatnának fedőintézményeket az 1998 végén elfogadott "adónyomozói" törvény szerint, ám a képviselők e kényes kérdés szabályozását a kormányra bízták. A szükséges kormányrendelet azóta sem született meg - ismerték el a Magyar Hírlap kérdésére a Pénzügyminisztériumban. A szerdán hatályba lépett, az adónyomozók intézkedéseit szabályozó pénzügyminiszteri rendelet viszont már az adónyomozói feladatok közé sorolja a fedő gépjárművek, rendszámok, okiratok és -intézmények létesítésével és működtetésével kapcsolatos feladatokat.

A hiányzó jogszabályok miatt az adóhivatal - minisztériumi források szerint - nem alapított eddig ilyeneket.

A rendelet más pontjaiban nem lép túl a törvény nyújtotta lehetőségeken: az adónyomozók indokolt esetben alkalmazhatnak kényszerítő eszközöket, amennyiben az ellenőrzés alá vont személy megtagadja az együttműködést. Legelsőként szóba jöhető eszköz a testi kényszer, ám az önvédelmi fogásokat csak az ellenszegülés megtöréséig, illetőleg a támadás elhárításig alkalmazhatja az adónyomozó. Súlyosabb esetben kerülhet sor bilincselésre, vegyi vagy elektromos sokkolók hatására. Bár más jogszabályok az adónyomozók számára az önvédelmi fegyver viselését megengedik, azt hivatalosan a nyomozó nem használhatja, legalábbis erre nem ad felhatalmazást sem a törvény, sem a miniszteri rendelet.

Magánlakásba a nyomozó csak megfelelő határozat birtokában vagy bűncselekmény megakadályozására léphet. A rendelet szerint az adónyomozó azt igazoltathatja "akinek a személyazonosságát meg kell állapítania", indokolt esetben pedig maximum hat óra időtartamra "feltartóztathatja", praktikusan őrizetbe veheti az ellenőrzött személyt.

Papp Zsolt

(Magyar Hírlap)

Ajánlat:

APEH