<P>Az olasz importstop miatt befellegzett a bárányexportnak</P>

Vágólapra másolva!
Önellátásra rendezkedett be Európa, de a világ néhány távolabbi országa is szarvasmarha-, sertés-, juh- és kecskehúsból. A száj- és körömfájás járványt megsínylik a magyar tenyésztők is, ám közülük is a juhtenyésztők járnak a legrosszabbul, akiket a legérzékenyebb időpontban, a húsvéti bárányszállítások előtt ért az olasz importtilalom.
Vágólapra másolva!

A legtöbb európai ország után Olaszország is betiltotta az élőállat-importot, és ezzel gyakorlatilag padlóra küldte a magyar juh- és kecsketenyésztőket. A döntés nem lepte meg az ágazat szereplőit, mert Szlovénia már szombaton lezárta határait az élőállat-tranzitforgalom előtt.

A magyar juh legnagyobb felvevőpiaca Olaszország, ahová különösen a húsvéti ünnepeket megelőző hetekben erősödik föl az export. A teljes magyar juh- és kecskeexport értéke évi mintegy tízmilliárd forint, ennek 40 százalékát teszi ki a húsvét előtti olasz kivitel, évi mintegy 350 ezer állat értékesítésével. A várható értékesítési gondokon már az sem segít, ha két hét múlva föloldják a korlátozást. Ebben az esetben sem valószínű, hogy az export értéke eléri a korábbi években megszokottat - kommentálta az olasz importtilalomról szóló hírt Békési Gyula, a Magyar Juh Terméktanács ügyvezető igazgatója.

A sertéstenyésztők sem örülnek a Romániában, Szlovéniában és más környező országokban elrendelt beviteli tilalomnak, de ők legalább számolhatnak azzal, hogy a korlátozások feloldása után értékesíteni tudják a jószágot.

(MTI)