Járai szerint Magyarország tőkeexportőrré válik

Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzeti Bank továbbra is úgy véli, hogy idén a folyó fizetési mérleg hiánya nem haladja meg a 2,5 milliárd eurót, vagyis nem éri el a bruttó hazai termék 4-4,5 százalékát - mondta Járai Zsigmond jegybankelnök.
Vágólapra másolva!

Járai Zsigmond szerint a folyó fizetési mérleg januári adataiból nem lehet messzemenő következtetéseket levonni, de az látszik, hogy Magyarország tőkeimportőr országból kezd tőkeexportőrré válni.

Idén januárban 313 millió euró volt a Magyarországról külföldre irányuló tőkemozgás, míg tavaly egész évben 621 millió eurót fektettek be magyarországi székhelyű cégek külföldön.

Bár a folyó fizetési mérleg januári számait tekintve a Magyarországról külföldre irányuló tőkekivitel mögött a MATÁV egyszeri, a Maktel megvásárlásáért átutalt nagyobb kifizetése állt, Járai szerint a múlt évi adatokból is kitűnik, hogy erősödik a magyar tőkekivitel.

A jegybankelnök hozzátette: a kis- és közepes magyar vállalatok is terjeszkednek külföldön, elsősorban a környező országokban, és ezt a folyamatot a kormány kifejezetten támogatja.

(MTI)

Ajánlat:

MNB

Korábban: