Több mint ötvenmilliárdos adótöbblet folyt be februárig

Vágólapra másolva!
Az államháztartás februárban a terveket meghaladó mértékű adóbevételekre tett szert. Pusztán az szja-ból és az áfából az időarányosnál 50 milliárd forinttal több folyt be a hónap végéig. Elmaradnak a várakozástól ugyanakkor a társasági adóbevételek. Az eddigi adatok ismeretében valószínűsíthető, hogy 2001-ben több mint 100 milliárd forint többletbevétel keletkezik majd.
Vágólapra másolva!

Februárig több mint ötvenmilliárdos többlet folyt be a főbb adókból a Napi Gazdaság értesülése szerint. Az államháztartás februárban a terveket meghaladó mértékű adóbevételekre tett szert, így egyre valószínűbb, hogy az idén is többletbevételek keletkeznek az államháztartásban.

Minden várakozást meghaladóan bővülnek az szja-bevételek, ami valószínűleg a kereseteket érintő kormányzati intézkedésekkel hozható összefüggésbe.

A februári számok fényében szinte biztosra vehető, hogy különösebb makrogazdasági fordulat nélkül 2001-ben legalább 100 milliárd forint többletbevételt oszt majd szét a kabinet.

Pusztán az szja-ból és az áfából az időarányosnál 50 milliárd forinttal több folyt be február végéig.

Az időarányostól ugyan elmaradnak a társasági adóbevételek, ám az adózás rendje miatt - a decemberi feltöltéssel - ettől még teljesülhetnek ezek az előirányzatok. A gazdálkodó szervezetek társasági adójából jóval mérsékeltebb volt a februári bevétel januárhoz képest. Lendületesen, az első két hónapra vártnál nagyobb mértékben emelkedtek a társadalombiztosításhoz kapcsolódó befizetések is.

(MTI)

Ajánlat:

APEH