<P>Uniós közbeszerzések Pécsett</P>

Vágólapra másolva!
Az Európai Unió (EU) közbeszerzési piacán kínálkozó lehetőségeket tárja fel a magyar vállalkozások számára a pécsi Euro-Info Center (EIC) minap beindított új számítógépes szolgáltatása - tájékoztatta az MTI-t Tilesch György, a központ igazgatója.
Vágólapra másolva!

Tilesch elmondta: a hazai gazdasági élet szereplőit európai uniós információkkal segítő 7 EIC közül elsőként a pécsi vezette be a Tender Support System (TSS) - tendert támogató - kereső szoftverre alapozott legújabb szolgáltatást. Az előfizetők az EU közbeszerzési piacának legfrissebb versenykiírásairól kaphatnak napra kész, friss áttekintést. A számítógépes program lehetővé teszi, hogy a hazai vállalkozások saját érdeklődési körüknek és profiljuknak megfelelően szűrt, friss információkat kapjanak az EU tagországokban kiírt közbeszerzési pályázatokról, melyek száma naponta nem ritkán több ezer.

Az EU tagállamaiban a GDP 15 százalékát a közbeszerzési szférában termelik meg, amely a magyar vállalkozások előtt is nyitott. Tilesch György hangsúlyozta, hogy a pályázók jó eséllyel érvényesíthetik a magyar gazdaság helyzetéből adódó ismert versenyelőnyeiket, s megmérettethetik magukat az európai közösségi normák szerinti versengésben, melynek tisztasága felett az EU intézményei őrködnek. Bár a tenderek többsége közepes- és nagyvállalatok számára kecsegtető, a kisebbek is esélyesek, hiszen gyakran előfordul, hogy a pályázatot elnyerő mamutcégek másokkal végeztetik el a munkát, s itt már a magyar társaságok is "labdába rúghatnak" - tette hozzá az igazgató.

(MTI)