Januárban kis mértékben bővült az ingatlanvásárlási hitelállomány

Vágólapra másolva!
A jegybank friss adatai szerint januárban az előző hónapokban regisztráltaknak csak mintegy felével - 3,6 milliárd forinttal - bővült az építési és ingatlanvásárlási hitelek állománya. A bankok várakozásai szerint az építkezési időszak megindulásával azonban újabb felfutás várható.
Vágólapra másolva!

A jegybank friss adatai szerint januárban az előző hónapokban regisztráltaknak csak mintegy felével - 3,6 milliárd forinttal - bővült az építési és ingatlanvásárlási hitelek állománya.

A Világgazdaságnak nyilatkozó bankok szerint a lassulás átmeneti, és tavasztól újabb felfutás várható, köszönhetően az építési szezon kezdetének és annak, hogy februártól könnyítették a kiegészítő kamattámogatásos kölcsön feltételeit.

Információk szerint a bővülést a Földhitel és Jelzálogbank (FHB) és az OTP Bank után március közepétől a Postabank is 75 bázispontos kamatcsökkentéssel segíti elő, s a közeljövőben néhány további szereplő - K & H Bank, Budapest Bank - is felülvizsgálja hitelkamatait.

Az FHB csütörtökön bejelentett, maximum 3 milliárd forintos volumenű nyilvános jelzáloglevél-kibocsátása után a magán kézben lévő HVB Jelzálogbank Rt. is 750 milliárd forintos zártkörű kibocsátást tervez az első félévben. Piaci hírek szerint az állami jelzálogbank privatizációja során a potenciális kérők között az OTP Bank, CIB, és esetleg a K & H Bank szerepelhet majd.

(MTI)

Ajánlat:

Magyar Nemzeti Bank

Korábban:

Nyilvános jelzáloglevelet bocsát ki a Földhitel és Jelzálogbank Rt.
(2001 március 1.)