Lassul az orosz gazdasági fejlődés üteme 2001-ben

Vágólapra másolva!
Az orosz kormány 2001-ben a gazdaság 4 százalékos növekedésére számít az olaj árának csökkenése, illetve az ipari termelés és a beruházások csökkenése miatt. Az orosz gazdasági növekedés üteme 1998 decembere óta nem volt ilyen lassú. Oroszország költségvetési többlete tavaly 173,5 milliárd rubel volt, - mintegy 6,06 milliárd dollár - ami a hazai össztermék 2,5 százaléka. 
Vágólapra másolva!

Oroszországban a gazdasági növekedés üteme várhatóan 4 százalékosra mérséklődik 2001-ben, szemben a tavalyi 7,7 százalékkal, köszönhetően az orosz olaj és más exporttermékek világpiaci árának, valamint az ipari termelés és a beruházások csökkenésének - olvasható az orosz kormány jelentésében..

Az ipari termelés fejlődése 4 százalék körül alakul az idén, a 2000-ben regisztrált 9 százalék után. A moszkvai központi bank beszerzőimenedzser-indexe szerint az orosz gazdasági növekedés 1998 decembere óta nem volt ilyen lassú.

Oroszország tavaly a gazdasági növekedés folytatását ösztönző reformokat iktatott törvénybe, annak érdekében, hogy a növekedés az olaj árának csökkenése után is fenntartható legyen. A megerősödött rubel ugyanakkor gyengítette a termelői árak előnyét a külföldi konkurenciával szemben. Az elmúlt két évben tapasztalt növekedést az olaj, a gáz és az acélipar termékeinek exportjából befolyt bevételek okozták, amely termékek egyébként az orosz export közel felét teszik ki.

Az olaj világpiaci ára hordónként várhatóan 25-26 körül alakul 2001-ben, ennek ellenére az orosz gazdaság növekedése meghaladhatja a kormány várakozásait - nyilatkozta Alekszej Mojszejev a londoni BNP Paribas elemzője.

Az orosz kormány idén 12-14 százalék között akarja tartani az éves inflációt, az államilag garantált árak féken tartásával és a közüzemi díjak szabályozásával.

A jelentés leszögezi, hogy a kormány ösztönözni kívánja a megtakarításokat és a befektetéseket, egyszerűsíteni és csökkenteni a vámokat és adókat. A befektetői válság leküzdése érdekében fokozottan kell védeni a magántulajdonhoz való jogot, egyenlő versenyfeltételeket kell biztosítani és csökkenteni az adminisztrációs akadályokat – vélik orosz szakértők.

Oroszország költségvetési többlete egyébként tavaly 173,5 milliárd rubel volt, – mintegy 6,06 milliárd dollár - ami a hazai össztermék 2,5 százaléka. A kereskedelmi többlet - főként a magas energiaáraknak köszönhetően - több mint 61 milliárd dollár volt tavaly, 105,2 milliárd dolláros export és 44,2 milliárd dolláros import mellett.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Orosz Pénzügyminisztérium