Vágólapra másolva!
Az Országos Munkaügyi Tanács határozatot hozott az ágazati érdekegyeztető fórumok létrehozásáról. A munkaadói és munkavállalói érdekképviseletek ezen fórumai tartják majd a kapcsolatot az ágazathoz tartozó vállallatokkal, az országos érdekegyeztetéssel és az illetékes uniós bizottsággal. Elsőként azokban az ágazatokban alakítják meg az új fórumokat ahol már működik valamiféle középszintű párbeszéd.
Vágólapra másolva!

Megegyezett az Országos Munkaügyi Tanács (OMT) Bér- és Kollektív Megállapodások Bizottsága csütörtöki ülésén arról, hogy tizenegy szakterületen hozzák létre elsőként PHARE-segítséggel az ágazati érdekegyeztető fórumokat.

A 2 millió 460 ezer eurós program során 2001. októbere és 2003. áprilisa között legalább húsz ágazatban alakítják meg az úgynevezett paritásos bizottságokat.

A munkaadói, munkavállalói érdekképviseletek ágazati szintű fórumai napi kapcsolatot tartanak majd fenn a hozzájuk tartozó vállalatokkal, illetve az országos érdekegyeztetéssel, valamint a szakterületnek megfelelő európai uniós paritásos bizottsággal is.

A szakbizottság döntése szerint azokban az ágazatokban hozzák létre elsőként az új fórumokat, amelyekben már kialakult valamiféle középszintű párbeszéd, illetve eredményeket értek el az ágazati szintű kollektív szerződések megkötésében.

Így a könnyűipar, a kereskedelem, az idegenforgalom, a mezőgazdaság, a vegyipar, az energiaipar, a sütőipar, a gépipar, a kohászat, az építőipar, valamint az informatika-távközlés területén alakulnak meg első ütemben a paritásos testületek.

A második ütemben további, legalább kilenc ágazati paritásos bizottság létrehozását tervezik, egyebek mellett az egészségügyben, az oktatásban és a kulturális ágazatban. Összességében húsznál több testület is megalakítható, ha például hatékonyabb költségfelhasználással több szakma használ egy irodát.

(MTI)