Oroszország kifizette a Párizsi Klubnak a februári törlesztőrészletet

Vágólapra másolva!
Az orosz kormány 686,2 millió dollárt utalt át a Párizsi Klubnak, amely a negyedévi törlesztés februárra esedékes része, és márciusban további 41,5 millió dollárt fizet. Kaszjanov miniszterelnök kijelentette, hogy országa márciustól teljes egészében eleget tesz adósságszolgálati kötelezettségeinek és az első két hónapról visszamaradt részleteket is törleszti.
Vágólapra másolva!

Oroszország szerdán 686,2 millió dollárt utalt át a Párizsi Klubnak, és ezzel teljesítette az első negyedévi törlesztés februári részét, amely február 20-án vált esedékessé.

Az orosz kormány márciusban további 41,5 millió dollárt fizet, és hamarosan döntenek, mikor utalják át a januárról még hátralékos 298 millió dollárt - mondta Alekszej Kudrin pénzügyminiszter szerdán. A február 20-án lejárt 1,2 milliárd dolláros törlesztőrésznek addig csak a felét fizette ki.

Mihail Kaszjanov orosz miniszterelnök a múlt héten közölte: Oroszország március 1-jétől ismét teljes egészében eleget tesz adósságszolgálati kötelezettségeinek, beleértve az idei első két hónapról elmaradt törlesztéseket is.

Mint ismeretes Oroszország 40,2 milliárd dollárral adósa a Párizsi Klub 18 Országának, és az összeg felével Németországnak tartozik. Ebből mintegy 36 milliárd dollár szovjet eredetű adósság. Az orosz kormány az év elején - a fizetéshalasztási szándék bejelentésével és egyes részletek tényleges nemfizetésével nyomatékosítva - megpróbált gyors, kedvező átütemezési ígéretet kicsikarni a hitelezői csoporttól a szovjet adósságrészre, Németországgal és az Egyesült Államokkal az élen azonban a kormányhitelezők elutasították a kérést.

A szuverén hitelezők azzal érveltek, hogy az átütemezésnek az orosz gazdaság állapota alapján nincsenek finanszírozási indokai: Oroszország tavaly rekord összegű, 60 milliárd dollár - a bruttó hazai termék értékének negyedével egyenlő - külkereskedelmi többletet ért el, a költségvetésben 5 milliárd - sőt egyes kormányforrások szerint 11 milliárd - dollár többlet keletkezett, a jegybank tartalékai pedig megközelítették a 30 milliárd dollárt.

(MTI)

Korábban:

Oroszország nem kéri adósságai elengedését
( 2001 február 12.)