Vágólapra másolva!
Megszűnhet az ingyenes internetszolgáltatás, ha nem módosítják a jogszabályokat. A törvények értelmében ugyanis a hozzáférést nyújtóknak és a felhasználóknak egyaránt adózniuk kell a szolgáltatás után.
Vágólapra másolva!

Nemrégen törtek be a hazai piacra az ingyenes internetszolgáltatók, de úgy tűnik, a jogszabályozás kuszasága máris életveszélybe sodorhatja őket. Egy minap benyújtott képviselői kérdés arra hívja fel a figyelmet, hogy a hatályos törvények értelmében a szolgáltatóknak és a felhasználóknak egyaránt fizetniük kell az ingyenes hozzáférésért. A 2001-2002-es adójogszabályok az otthon internetezők jelentős hányadát kiszolgáló vállalatokat akár csődbe is vihetik. Megszűnésükkel pedig eltűnhet az a lehetőség is, amely sokak számára tette elérhetővé a világhálót. Ez közvetve az információs társadalom kiépülését is lassíthatja.

A probléma lényege: a törvények a nyereségességet eleve ellehetetlenítő mértékű adóterhet rónak a vállalatokra. Márpedig a két ingyenes szolgáltató, a Kiwwi és a Freestart profitorientált gazdasági társaságok. Tevékenységük természetbeni juttatásnak minősül az áfa-, a személyijövedelem- és a társaságiadó- törvények szerint. Ezek előírják: az ilyen juttatásban részesülőknek 11 százalékos egészségügyi hozzájárulást és 44 százalékos személyi jövedelemadót kell fizetniük a szolgáltatás önköltségi ára után. Az áfatörvény szerint a cégek nem igényelhetik vissza az internetszolgáltatással kapcsolatos beruházásaik után az áfát sem. Így viszont minden eszközért 25 százalékkal többet kell fizetniük, mint a díjat szedő szolgáltatóknak. Fizetniük kell a 18 százalékos társasági adót és az ingyenesen nyújtott szolgáltatás beszerzési költsége utáni 25 százalékos forgalmi adót is.

Az adóterhek és az ingyenes internetszolgáltatás társadalmi hasznának aránytalanságáról Molnár Gyula szocialista lépviselő, aki kérdést nyújtott be a pénzügyminiszternek és a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszternek, a Népszavának elmondta: joghézagnak tartja a szolgáltatókat sújtó törvényeket. A problémákat mihamarabb meg kell oldani - hangsúlyozta. Az informatikai bizottság alelnökeként azt is hozzátette, az ellenzék támogatja a kormányt abban, hogy minél többen, minél olcsóbban férjenek hozzá az internethez. Az ingyenes internet nagymértékben segíti a világháló használatának hazai elterjedését, ugyanis sokan a magas telefonköltségek mellett már nem tudnának az internet-hozzáférésért is fizetni.

A két szolgáltató ügyfeleinek száma együttesen meghaladja a "fizetős" piac legnagyobbjának, a Matávnetnek 95 ezres előfizetői táborát is. A Freestart 65, a Kiwwi 60 ezer otthoni számítógépen fut. A Kiwwi ügyvezető igazgatója, Végvári Orsolya a Népszava megkeresésére elmondta: költségeiket jelentősen növelné ez az adóteher. Ez üzleti stratégiájuk átgondolását követelné, és nem feltétlenül segítené az internethasználat további terjedését. Hozzátette: az ingyenes internetet az adómentes természetbeni juttatás kategóriájába sorolják könyvelőik. A személyi jövedelemadóról szóló törvény egyik melléklete szerint akkor lehet egy juttatás adómentes, ha mindenki egyenlő feltételekkel, nyilvános körülmények között juthat hozzá.

Ez azonban kérdéses, hiszen a Kiwwi és a Freestart szolgáltatási körzete is korlátozott. A Freestart egyelőre csak a fővárosban érhető el, a Kiwwi pedig Budapesten kívül néhány vidéki városban.

(A MATÁVnet Rt. az [origo] és az Üzleti Negyed kiadója - a szerk.)

Dóra Melinda Tünde

(Népszava)