Közművagyon-pert nyert az ÁPV Rt. a budaörsi önkormányzat ellen

Vágólapra másolva!
A Legfelsőbb Bíróság hétfőn kihirdetett jogerős ítéletével az alperes ÁPV Rt. álláspontjának megfelelően elutasította a felperes budaörsi önkormányzat villamos közművagyont illető 61 millió forintos követelését. A bírósági döntés precedensértékű lehet.
Vágólapra másolva!

Az önkormányzat jogi képviselője az ítélethirdetést követően valószínűsítette, hogy felülvizsgálati kérelemmel élnek az ügyben, amely irányadó lehet majd számos más hasonló jogvita eldöntésekor.

A budaörsi önkormányzat az önkormányzati törvény 1995-ös módosítása nyomán a lakosság arányának megfelelően hozzájutott az ÁPV Rt. birtokában lévő Elmű-részvények őt megillető 25 százalékához, ám a perben ezen felül követelte az állami tulajdonú Magyar Villamos Művek (MVM) birtokában lévő Elmű-részvények 25 százalékát is az ÁPV Rt-től.

A Legfelsőbb Bíróság azonban a Fővárosi Bíróság elsőfokú döntésével egybehangzóan kimondta: az állami tulajdonú, azaz ebben az esetben a vagyonkezelő tulajdonában lévő részvények, és a társasági tulajdonban, azaz ez esetben az MVM Rt. tulajdonában lévő részvények nem esnek azonos megítélés alá.

(MTI)

Ajánlat:

ÁPV Rt.

A Budaörsi Polgármesteri Hivatal honlapja